Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις δημάρχων

Με ένα αδιέξοδο διεκδικητικό πλαίσιο για μια σειρά από οικονομικά προβλήματα, οι αιρετοί της χώρας προσέρχονται από την επόμενη βδομάδα σε κινητοποιήσεις. Σε χτεσινή συνάντηση των προέδρων των ΤΕΔΚ και των δημάρχων των πρωτευουσών που συγκάλεσε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), εγκρίθηκε η απόφαση για κινητοποιήσεις που ξεκινούν στις 13 Μάρτη.

Το διεκδικητικό πλαίσιο περιορίζεται στην απόδοση των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη των δαπανών των μεταφερθεισών από το κράτος στους δήμους αρμοδιοτήτων (παιδικοί σταθμοί, σχολικοί φύλακες κ.ά.), χωρίς να διασφαλίζεται τι θα γίνει τις επόμενες χρονιές.

Ο Χρ. Τέγος, εκ μέρους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι η παράταξη θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, αλλά με άλλο διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει:

  • Αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο σήμερα είναι στο 3,29%, με σταδιακό διπλασιασμό του στο 8%. Το ποσοστό αυτό να υπολογίζεται επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού και όχι με βάση επιμέρους φόρους.
  • Αμεση επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων της ΤΑ (σ.σ. Σε πραγματικές τιμές ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ).
  • Καμιά αρμοδιότητα στην ΤΑ, που να έχει σχέση με Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, οι οποίες θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν.
  • Να μην εφαρμοστούν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και παρόμοιες παραχωρήσεις σε μια σειρά από έργα.

Σχολιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΚΕΔΚΕ, ο Χρ. Τέγος σημείωσε ότι «είναι ασπιρίνη» και προειδοποίησε ότι και του χρόνου τα ίδια πράγματα θα απασχολούν τους δήμους. Την επισήμανση ότι οι κινητοποιήσεις των αιρετών πρέπει να συνοδεύονται από την ενημέρωση και συμμετοχή του λαού, έκανε ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ