Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στην εκμετάλλευση η ανισότητα

«

Οι εργαζόμενες γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη εφεδρεία της εργατικής τάξης. Αυτή η εφεδρεία αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γης. Η εφεδρεία των γυναικών θα ταχθεί στο πλευρό ή ενάντια στην εργατική τάξη; Απ' αυτό εξαρτάται η τύχη του εργατικού κινήματος, η νίκη ή ήττα της προλεταριακής εξουσίας. Γι' αυτό, το πρώτο καθήκον του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι να παλέψει αποφασιστικά για να αποτραβήξει τη γυναίκα από την αστική επιρροή, να τη διαπαιδαγωγήσει πολιτικά και να την οργανώσει κάτω από τη σημαία της εργατικής τάξης» (Β. Ι. Λένιν).

8 Μάρτη. Μια μέρα αφιερωμένη στη γυναίκα. Για να τιμηθεί η προσφορά της. Οι κατακτήσεις της. Να τιμηθούν οι μεγάλες εκείνες μορφές της εργατικής τάξης, που επανειλημμένως αποτέλεσαν την κινητήρια, αλλά και την ηγετική δύναμη στους λαϊκούς αγώνες. Το καπιταλιστικό σύστημα τη βάζει στο περιθώριο. Ως αποτέλεσμα της υποκρισίας του, το εκμεταλλευτικό - καπιταλιστικό σύστημα, με τις όποιες μορφές του, γιορτάζει τη Μέρα της Γυναίκας με διάφορα αφιερώματα και συζητήσεις - εκδηλώσεις, που έχουν περισσότερο φιλολογικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Από τους μύθους... στη σκληρή πραγματικότητα του καπιταλισμού. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλά πράγματα άλλαξαν όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στο προσκήνιο. Το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα «φρόντισε» γι' αυτό!!! Την έταξε από το σπίτι της, στο βασίλειο της ανισότητας - ανεργίας - στις άθλιες συνθήκες δουλειάς και προσέτι αθλιότερες προοπτικές.

Την έβγαλε από το περιθώριο του αναλφαβητισμού για να τη στείλει με περισσότερη υποκρισία και με «εφόδια» στις στρατιές των ανέργων. Την έταξε, της έταξε αθλιότητα, βαρβαρότητα, πολέμους, προσφυγιές, πείνα, απόγνωση, υπερεκμετάλλευση. Οπου να κοιτάξει κανείς θα βρει τα σημάδια της αδικίας σ' όλην τη Γη. Σίγουρα, τα προβλήματα της γυναίκας δεν μπορούμε να τα αναλύσουμε έξω από το σύνολο των κοινωνικών προβλημάτων, των κοινωνικών αγώνων. Ας θυμηθούμε με την ευκαιρία ότι, το 1917, οι γυναίκες, εργάτριες, ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λένινγκραντ για ψωμί και ειρήνη. Το ίδιο και στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των χιτλερικών. Επετέλεσαν οι γυναίκες το καθήκον τους. Ας θυμηθούμε σήμερα τη γυναίκα της Παλαιστίνης. Παλεύει για την ανεξαρτησία της πατρίδας της, σπάζοντας τα τείχη της απομόνωσης...

Η πάσης φύσεως υποταγή, οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η αστική τάξη και τα ΜΜΕ σαν τον καθρέφτη του ειδώλου της δεν μπορούν να εξαφανιστούν παρά μόνον όταν εξαφανιστεί και η εκμεταλλευτική κοινωνία. Σύμφωνα με τον Μαρξ: «Δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η πραγματική ελευθερία, δεν μπορεί να στερεωθεί η δημοκρατία, αν οι γυναίκες δεν πάρουν ενεργό μέρος στην όλη παραγωγή». Αν η γυναίκα δεν κατέχει ούτε ένα κομμάτι από το μισό τ' ουρανού που της ανήκει, σίγουρα ούτε και ο άνδρας θα έχει. Η ισοτιμία είναι ταυτόσημη με την απελευθέρωση των ανθρώπων. Το ανώτερο στάδιο της εκμετάλλευσης εμπεριέχει την ανισότητα και για τα δύο φύλα στον καπιταλισμό. Αυτόν καλούμαστε να ανατρέψουμε.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ