Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αξιώνουν πλήρη ασυδοσία

Επιδίωξή τους είναι η κατάργηση κάθε περιορισμού και ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Οι εξωφρενικές αξιώσεις των εφοπλιστών ενόψει της άρσης του καμποτάζ (δηλαδή του καθεστώτος που επιτρέπει πλοία μόνο με ελληνική σημαία και πληρώματα στην ακτοπλοΐα), τις οποίες έχει για «μπούσουλα» το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αποτυπώνονται με τον πιο «ωμό» τρόπο στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε ο Π. Σφηνιάς στη λεγόμενη Επιτροπή Προσωπικοτήτων που έχει συστήσει ο Χρ. Παπουτσής για να καθορίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας. Οι προτάσεις αυτές καταργούν και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των ναυτεργατών, αποτελώντας κατεύθυνση και για τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ άλλων, «η απελευθέρωση των κύριων γραμμών σύμφωνα με το καμποτάζ να γίνει νωρίτερα από το 2004 και μόνο για Ελληνες, εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένες ανάγκες ή στασιμότητα επενδυτικής ανανέωσης ή εκσυγχρονισμού πλοίων».

Για τις δευτερεύουσες γραμμές προτείνει «να ισχύουν πανομοιότυπες υποχρεώσεις με τις κύριες, σε μειωμένες όμως κλίμακες». Για τις δε άγονες γραμμές, ο Π. Σφηνιάς προτείνει: «Εφόσον δεν καλυφθούν από τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι στις κύριες και δευτερεύουσες γραμμές, τότε αυτές θα επιδοτούνται από το κράτος»!

Επίσης αξιώνει: «Εκχώρηση σε κάθε ενδιαφερόμενη εταιρία, στο μεταβατικό διάστημα, συγκεκριμένων λιμενικών χώρων προσέγγισης των πλοίων της, με ανάλογη χερσαία λιμενική έκταση, για τη δημιουργία με ιδία κεφάλαια επιβατικών σταθμών, σε όλα τα λιμάνια που προσεγγίζουν αυτά. Διάρκεια της σύμβασης 10ετής τουλάχιστον, προκειμένου η πλοιοκτήτρια εταιρία να έχει τη δυνατότητα απόσβεσης των εγκαταστάσεων. Κατάργηση τελών υπέρ τρίτων. Ελεύθερο ναυλολόγιο. Ελεύθερη σύνθεση πληρώματος, εκτός των πληρωμάτων ασφαλείας».

Και καταλήγει ο Π. Σφηνιάς, κάνοντας σαφές ότι «όταν λέμε όμως απελευθέρωση, η έννοια δε θα είναι υποκειμενική στη χρήση της. Δηλαδή δε θα είναι απελευθέρωση εισόδου των όποιων πλοίων μόνο, αλλά και: Ελεύθερο τιμολόγιο, ελεύθερη διάρκεια δραστηριότητας πλοίου, ελεύθερα δρομολόγια, ελεύθερες συνθέσεις πληρωμάτων, ελεύθερη δραστηριότητα, η οποία δε θα περιορίζεται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ελεύθερη χρονική διάρκεια ζωής του κάθε πλοίου. Απαλλαγή από επιβαρύνσεις τελών υπέρ τρίτων. Ελεύθερη είσοδος και αποχώρηση πλοίων. Ελεύθερη δρομολόγηση τύπων πλοίων»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ