Πέμπτη 13 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας

Νέα 48ωρη σήμερα και αύριο, απεργία και το Σαββατοκύριακο. Κάλεσμα σε ενιαία ταξική πάλη από τη Συντονιστική Επιτροπή και τη ΔΑΣ ΟΤΑ. Ελιγμοί από την κυβέρνηση που κατέθεσε την τροπολογία για τα ΒΑΕ

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
«Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες»! Με το παραπάνω σύνθημα να κυριαρχεί, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων και συμμετείχαν στη χτεσινή προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στην Ομόνοια, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) και νέα 48ωρη το Σαββατοκύριακο (ή αποχή για αυτούς που δουλεύουν υπερωρίες) αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο της απεργίας η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει αύριο, Παρασκευή, συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Την Κυριακή θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων και θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ακόμα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων στη διάρκεια της κινητοποίησης.

Στη χτεσινή απεργιακή προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων χαιρετισμό απηύθυναν η Αριστέα Δρίβα, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, και ο Ηλίας Καραφίλης, εργαζόμενος στο Δήμο Λάρισας. Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου, ενώ το μεσημέρι το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων κατέληξε στην Ομόνοια και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Γιώργος Καταχανάς, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τη λογική του «εφικτού και μη εφικτού» που καλλιεργούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να πολιτικοποιήσουν την πάλη τους, να προτάξουν τον αγώνα σε ταξική γραμμή, με στόχο τη συνολική ανατροπή της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Δήμος Κουμπούρης, ο οποίος παραβρέθηκε στην κινητοποίηση.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ απεργών και της Αστυνομίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου) ύστερα από την άρνηση της υπουργού να συναντήσει αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ενιαίος ταξικός αγώνας

Την ανάγκη του ενιαίου ταξικού αγώνα ανέδειξε η ΔΑΣ ΟΤΑ και στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπου κατέθεσε εκ νέου το διεκδικητικό της πλαίσιο για τα ΒΑΕ, το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Επισήμανε ακόμα ότι το πλαίσιο της πλειοψηφίας, παρά τους φραστικούς ελιγμούς, είναι περιορισμένο και επικίνδυνο γιατί δεν απαιτεί την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και δεν οδηγεί στο συντονισμό της δράσης με άλλους κλάδους. Σε ένα πρώτο βήμα συντονισμού με άλλους κλάδους, η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων στις 19 του Μάρτη.

Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, ο οποίος έσταξε αντικομμουνιστική χολή, προσπάθησε να καλλιεργήσει τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, ισχυριζόμενος ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι στο νομοσχέδιο από τη στιγμή που έχει κατατεθεί στη Βουλή, και προσπάθησε να διαιρέσει τους εργαζόμενους φέρνοντας σε αντιπαράθεση τους υπαλλήλους στην καθαριότητα με τους «προνομιούχους» στη ΔΕΗ και την Τράπεζα της Ελλάδας. Υστερα από όλα αυτά, ζήτησε προκλητικά απεργία διαρκείας μέχρι και τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, με μόνο συντεχνιακό αίτημα τη βελτίωση κάποιων διατάξεων που αφορούν στους ΟΤΑ.

Ελιγμός από την κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες την τροπολογία για την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Μια τροπολογία που έχει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ και που βρίσκεται μακριά και ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων.

Η τροπολογία προβλέπει:

  • Τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, αφού δεν αναγνωρίζει ούτε τα όσα προβλέπει ο παρωχημένος Κανονισμός ΒΑΕ του ΙΚΑ. Ενδεικτικά, για οικοδόμους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αναγνωρίζει ως ΒΑΕ μόνο δύο από τις 18 ειδικότητες του κλάδου, ενώ αφήνει απέξω εργαζόμενους που απασχολούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αλλού.
  • Βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν για τα ΒΑΕ - και μάλιστα χωρίς καμιά συμμετοχή του κράτους και των δήμων - επιβάλλοντας βαρύ επασφάλιστρο για όσους ενταχθούν (κρατήσεις 4,3% επί του βασικού μισθού και του ειδικού επιδόματος). Το οποίο γίνεται ακόμα βαρύτερο για τους παλαιότερους εργαζόμενους που θα πρέπει να το καταβάλουν και αναδρομικά (η αναδρομικότητα φθάνει μέχρι και το 1999).
  • Επιπλέον, για όσους συνταξιοδοτηθούν με βάση το καθεστώς των ΒΑΕ, η σύνταξη που θα πάρουν δε θα είναι πλήρης, αλλά πολύ μικρότερη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ