Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μηχανισμοί απεργοσπασίας

Οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί που έχουν στηθεί σε μια σειρά δήμους της χώρας, για να χτυπηθεί η απεργία στους ΟΤΑ, δεν αποκαλύπτουν μόνο το πόσο ενοχλεί ο αγώνας των εργαζομένων. Επιβεβαιώνουν, παράλληλα, ποιανού τα συμφέροντα στηρίζουν οι δημοτικές αρχές και οι παραστάτες τους, σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Στο Περιστέρι, η δημοτική αρχή (ΝΔ) έφτασε στο σημείο να πλαστογραφήσει τις υπογραφές μελών της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο, προκειμένου τα σκουπίδια να περνάνε ως απόβλητα νοσοκομείων!
  • Στην Καλαμάτα, η επιχείρηση τρομοκράτησης που ξεκίνησε ο δήμος (την πλειοψηφία ελέγχει η ΝΔ) για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών, οδήγησε μέχρι και στη σύλληψη συνδικαλιστή (στελέχους του ΠΑΜΕ από το χώρο των ΟΤΑ Ηλία Φωτόπουλου), καθώς και σε επίθεση με απορριμματοφόρα ενάντια σε όσους περιφρουρούσαν την απεργία, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής. Αποφασιστική ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων, των οποίων η κινητοποίηση στο πλαίσιο της προχτεσινής τρίωρης στάσης εργασίας, κατέληξε σε συμβολικό αποκλεισμό του δημαρχείου. Αμεση ήταν κι η αντίδραση των κομμουνιστών, που, με ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του Κόμματος, κατήγγειλαν τη στάση της δημοτικής αρχής.
  • Χαρακτηριστική είναι και η στάση της δημοτικής αρχής Ιωακειμίδη (προέρχεται από τον ΣΥΝ και εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) στο δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Εκεί η αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» διοίκηση του δήμου, με προχτεσινή της ανακοίνωση, επαινεί (!) τους απεργοσπάστες της περασμένης Κυριακής που, όπως σημειώνει, «δούλεψαν σκληρά για την επιτυχία του φετινού καρναβαλιού και συντέλεσαν στη χαρά των δημοτών μας και την προβολή της πόλης μας σ' όλη την Ελλάδα». Και όχι μόνο: «ποντάροντας» στην εξαγορά των συνειδήσεων και τη διάσπαση των εργαζομένων, υπόσχεται «υπερωριακή αμοιβή» σε όσους εργαζόμενους από τους παιδικούς σταθμούς θα δούλευαν κανονικά προχτές, την ίδια μέρα δηλαδή που, εντελώς ανερυθρίαστα υπόσχεται ότι ο δήμος θα μείνει κλειστός ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων.
  • Στο δήμο Ιωαννίνων, η δημοτική αρχή ανέλαβε από μόνη της το ρόλο του απεργοσπάστη. Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου των εργαζομένων, ο αντιδήμαρχος και ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου έβγαλαν ένα απορριμματοφόρο στη γύρα και μάζευαν σκουπίδια, ενώ απείλησαν και συμβασιούχους να πιάσουν δουλειά.
  • Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου Καθαριότητας, χτες το πρωί, έφεραν απεργοσπάστες απέναντι στους απεργούς που περιφρουρούσαν το χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στο πλευρό των οποίων βρέθηκε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. Στη διάρκεια της ημέρας αποκαλύφθηκε πως έχει στήσει και μηχανισμό μεταφοράς των σκουπιδιών σε πρόχειρο σκουπιδότοτπο που έστησε πρόχειρα μέσα στα νεκροταφεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ