Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Υπάρχει και καλός ελληνικός κινηματογράφος

Οκτώ, ζωή να 'χουν, οι νέες ταινίες της εβδομάδας! Μην περιμένετε, βέβαια, να ισχύσει η γνωστή διαλεκτική αντίληψη, ότι η ποσότητα μετατρέπεται κατ' ανάγκη σε ποιότητα! Αυτό ισχύει για «καθαρά» πράγματα. Οταν μπαίνει το εμπόριο στη μέση, όταν η τέχνη γίνεται για το εισιτήριο, ακόμα και οι καθολικοί νόμοι πάνε πάσο!

Ωστόσο, υπάρχουν ...δυόμισι ταινίες, που αξίζουν της προσοχής μας! Πρώτη και καλύτερη η πολυβραβευμένη ανεξάρτητη ελληνική παραγωγή «Διόρθωση», του Θάνου Αναστόπουλου. Πρόκειται για μια τίμια δουλειά που αφορά στους μετανάστες, αλλά και στους κυνηγούς τους! Ενα κοινωνικο-πολιτικό δράμα με χαμηλούς τόνους, αλλά παράλληλα με υψηλή συγκίνηση και υψηλά συναισθήματα!

Η δεύτερη καλή ταινία της εβδομάδας είναι το υψηλών σεναριακών και σκηνοθετικών προδιαγραφών καλλιτέχνημα «Πριν ο Διάβολος Καταλάβει ότι Πέθανες», του 83χρονου καλού και προοδευτικού Αμερικανού σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λιούμετ («Ο ενεχυροδανειστής», «Σέρπικο», «Network» κ.ά.). Ο θεσμός της οικογένειας σε πλήρη διάλυση!

Η τρίτη ...μισο-ενδιαφέρουσα ταινία της εβδομάδας είναι «Η Νύχτα των Ηλιοτροπίων», του Χόρχε Σάντσεθ - Καμπεθούδο. Μια ταινία που δεν έχει αποφασίσει αν θα γίνει κοινωνικό δράμα ή κοινωνικό θρίλερ! Ο δισταγμός της την προδίδει παρότι διαθέτει αρκετές αρετές!

Στη συνέχεια η ίδια βδομαδιάτικη και μόνιμη, πια, πλήξη! Πέντε ταινίες χωρίς καμία δικαιολογία! «Doomsday», του Νιλ Μάρσαλ. Ταινία «επιστημονικής φαντασίας» η οποία, θα μπορούσε, λόγω θέματος, να είναι σοβαρή, αλλά δεν είναι! Υποκύπτει στην περιπέτεια! Η σατιρική κωμωδία του Μισέλ Γκορντί, «Γύρνα Το Μόνος Σου» υποκύπτει στη χοντρή, μάλιστα, φάρσα! «Το Ημερολόγιο των Νεκρών», του Τζορτζ Α. Ρομέρο, κόβεται ...από τον τίτλο! Αυτή υποκύπτει στα ζόμπι! Η τέταρτη ταινία ο «Μπαμπάς για Γκολ», του Αντι Φίκμαν, δε βλέπεται ούτε από χαζά Αμερικανάκια! Τέλος το «U2 3D» των Κάθριν Οουενς και Μαρκ Πέλιγκτον δεν είναι ταινία! Είναι τρισδιάστατη ψηφιακή βιντεοσκόπηση μιας συναυλίας του γνωστού μουσικού συγκροτήματος, U2.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ