Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΧΟΡΧΕ ΣΑΝΤΣΕΘ - ΚΑΜΠΕΘΟΥΔΟ
Η νύχτα των ηλιοτροπίων

Ο,τι γράψαμε για την ταινία του Λιούμετ αρμόζει, κρατώντας τα μεγέθη, και για την ισπανική «Νύχτα των Ηλιοτροπίων». Και εδώ έχουμε ένα πολύ καλά δομημένο σενάριο και, επίσης, μια προσεγμένη στις λεπτομέρειες σκηνοθεσία. Βέβαια, δεν έχουμε την υψηλή τεχνική της αμερικανικής ταινίας. Εχουμε, όμως, μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Οι ήρωες των «Ηλιοτροπίων» είναι περισσότερο άνθρωποι, έχουν περισσότερες ευαισθησίες. Ευρώπη, γαρ! Επιπλέον, έχουμε πολύ καλύτερη μουσική επένδυση. Αξίζει να την προσέξει ο θεατής, για να νιώσει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική επένδυση στον κινηματογράφο!

Ησυχία και ξαφνικά ένα «τσαφ» και όλα αποκαλύπτονται! Ανθρωποι, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που αν δε συνέβαινε το «τυχαίο» θα προσποιούνταν - και έως ένα σημείο θα ήταν - απλοί «φυσιολογικοί» άνθρωποι, με το «τσαφ» ελευθερώθηκαν (αποκαλύφθηκαν). Από απλοί άνθρωποι έγιναν δολοφόνοι, επίορκοι, συνένοχοι, ...και, ακόμα περισσότερο, προσπάθησαν να σκεπάσουν τα εγκλήματά τους.

Είναι αυτό υπερβολικό; Μπορεί, αλλά κάθε μέρα παρατηρούμε ανάλογα φαινόμενα. Κάποιος σκοτώνει με το αμάξι του έναν πεζό και εξαφανίζεται. Εδώ κάποιοι από λάθος σκοτώνουν έναν αθώο άνθρωπο (τον πέρασαν για το βιαστή της γυναίκας του ενός) και αντί να παραδοθούν στην αστυνομία, δέχονται (μετά από πρόταση ενός επίορκου) να σκεπάσουν (με το αζημίωτο) το θέμα και ο καθένας να πάει σπίτι του!

Ωραίο θέμα! Το οποίο, όμως, ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης το κοίταξαν στραβά! Αντί να το «ψάξουν» κοινωνιολογικά, ψυχολογικά, το χαράμισαν, στρέφοντάς το περισσότερο προς το θρίλερ! Το οποίο θρίλερ, σαν τεχνική, απομυζά όλους τους χυμούς, χαλάει όλες τις ευαισθησίες. Κρίμα, γιατί υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις!

Παίζουν: Καρμέλο Γκομέζ, Τζούντιθ Ντιακατέ, Κέλσο Μπουγκάλο, Μανουέλ Μορόν κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ