Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στη Μυτιλήνη
Στη Μυτιλήνη
Μεγάλες σε όγκο και παλμό ήταν οι συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ από τον Εβρο ως την Κρήτη. Στην Πάτρα, περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους. Το σύνολο των μεγάλων εργοστασίων και των εργοταξίων, η Βιομηχανική Περιοχή, ο δημόσιος τομέας, το λιμάνι, νέκρωσαν. Το πρωί, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατέλαβαν συμβολικά την Περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου.

Στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, τα εργοτάξια της εθνικής οδού καθώς και η ΠΟΤΑ έμειναν κλειστά όπως και μεγάλα εργοστάσια (ΦΟΥΛΓΚΟΡ, ΕΛΑΣ - ΚΑΝ κ.α.) στην Κόρινθο. Στη Ζάκυνθο, με τους εργάτες διαδήλωσαν και οι αγρότες μαζί με τα τρακτέρ. Τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Κεφαλονιά, οι γραμμές των πλοίων από Πάτρα και Κυλλήνη δε λειτούργησαν. Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης στον Πύργο, στην Κόρινθο, στο Αργος, στη Σπάρτη, στο Αίγιο και στην Κεφαλονιά.

Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα, ξεπερνώντας μάλιστα σε όγκο τις συγκεντρώσεις στην προηγούμενη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία (Φλεβάρης).

Στο Βόλο
Στο Βόλο
Μαχητική ήταν η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στη Ρόδο, με τη συμμετοχή εργαζομένων που κατέβηκαν στο δρόμο για πρώτη φορά, κύρια από τον κλάδο του εμπορίου. Σε πολλές περιπτώσεις (πρώην ΔΕΚΟ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα) η απεργία έφτασε το 100%. Πετυχημένη ήταν η κινητοποίηση και στην Κω.

Στα Γιάννενα, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό κυρίως τομέα, οικοδόμοι, υγειονομικοί, με τη διακριτή παρουσία της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας και τη συμμετοχή μικρεμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών που έβαλαν δίωρο λουκέτο στα μαγαζιά τους ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων. Από το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν στη Βιομηχανική Περιοχή (σημαντικό μέρος των εργοστασίων νέκρωσε), σε άλλους χώρους δουλειάς (τράπεζες, νοσοκομείο) και στις συνοικίες, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία.

Εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι και στο Αγρίνιο που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Τα εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ρολά για όλη τη μέρα με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Αρτα, η προβοκατόρικη ενέργεια από την αυτοαποκαλούμενη «Πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό» (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, αριστεριστές) να υπονομεύσει το ταξικό περιεχόμενο και χαρακτήρα της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, διασπώντας τη στα δύο, έπεσε στο κενό, χάρη στη δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων. Νωρίτερα δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, με τη διοίκηση να δεσμεύεται για άμεση ανέγερση νέων κτιρίων.

Στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα
Στην Θεσπρωτία, η πολυεθνική «LIDL» έβαλε λουκέτο παρά την κλήση της αστυνομίας από την εργοδοσία. Η δυναμική και η απήχηση του ΠΑΜΕ αποτυπώθηκαν, για άλλη μια φορά, στην ανταπόκριση των εργαζομένων αλλά και των εμπόρων που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, γυρνώντας την πλάτη στο μπλοκ αριστεριστών και «διαφωνούντων» του ΠΑΣΟΚ.

Αντίστοιχα, στην Πρέβεζα, στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων συμμετείχαν και εργαζόμενοι που έκαναν για πρώτη φορά το βήμα. Στην Κέρκυρα ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι πορεύτηκαν με το ΠΑΜΕ και απαίτησαν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, όπως και στην Λευκάδα. Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

Πανεργατικός ξεσηκωμός ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης σήμανε, προχτές Τετάρτη, και στην Κρήτη με τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία και τις μαζικές δυναμικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Στο Ηράκλειο, από νωρίς το πρωί, απεργιακές φρουρές βρέθηκαν έξω από εργασιακούς χώρους περιφρουρώντας την απεργία. Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων κατάφερε να κλείσει τα δύο καταστήματα της «ΣΠΡΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡΣ ΑΕ» (της εταιρείας που πριν ένα μήνα απέλυσε εργαζόμενη, επειδή συμμετείχε στην απεργία), παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας με τηλέφωνα και εκφοβισμό να παραμείνουν ανοιχτά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης που ακολούθησε ήταν η συμμετοχή νέων εργαζομένων. Μαζικές και δυναμικές ήταν οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.

Μαζικές, μαχητικές ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες των νομών της Στερεάς - Εύβοιας και σε άλλες πόλεις, όπως στο Αλιβέρι, με έντονη την παρουσία της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας.

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Απεργοί της ΔΕΗ, των ΟΤΑ που μέρες τώρα δίνουν τη μάχη της απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, μαζί με εργαζόμενους άλλων κλάδων έδωσαν μαχητικό «παρών» στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έγιναν σε 15 πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Καβάλα, μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της «Καβάλα Οϊλ», στη Νάουσα οι απολυμένοι και οι εργαζόμενοι κλωστοϋφαντουργοί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Παντού, μαζική ήταν και η συμμετοχή της νεολαίας, των ΕΒΕ και των αγροτών.

Στη Μυτιλήνη, η δυναμική παρέμβαση των διαδηλωτών είχε ως αποτέλεσμα να κατεβάσουν ρολά κι επιχειρήσεις που προσπάθησαν να λειτουργήσουν (όπως οι τράπεζες «Μιλένιουμ» και «Γιούρομπανκ», η ΕΠΟΜ). Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αναγκάστηκαν να μείνουν κλειστά όλη τη μέρα.

Στη Λήμνο, την κινητοποίηση διοργάνωσαν από κοινού οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ. Τρακτέρ απέκλεισαν την κεντρική οδό της Μύρινας, ενώ η πορεία, στην οποία χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, κι ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, κατέληξε στο Επαρχείο και στο μνημείο, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών που θυσιάστηκαν στο Κιλελέρ. Στη Χίο, καταλυτική ήταν η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ενάντια σε πιέσεις που επιδίωξε να ασκήσει ο εισαγγελέας στους απεργούς των ΟΤΑ για να δουλέψουν.

Στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο
Στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων ανταποκρίθηκαν μαζικά και οι εργαζόμενοι της Καλύμνου. Στη Σάμο, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση, με σημαντικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στις πρώην ΔΕΚΟ, στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, στις κατασκευές. Μαζικά συμμετείχαν στην απεργία κι οι Ικαριώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ