Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ευθύνη όλων η απεργιακή αναμέτρηση στις 16 του Απρίλη

Ούτε λεπτό για χάσιμο στο αντιπάλεμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, ήταν το μήνυμα της χτεσινής σύσκεψης στο κατάμεστο θέατρο «Ακάδημος». Αιχμή του αγώνα η Κοινωνική Ασφάλιση και οι Συμβάσεις

Σε μια πραγματικά κατάμεστη από εργατόκοσμο αίθουσα στο θέατρο «Ακάδημος», συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους και τόπους δουλειάς αποτίμησαν χτες τη μάχη των ταξικών δυνάμεων για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις και σχεδίασαν τους επόμενους κρίσιμους και αναγκαίους αγώνες. Εντόπισαν τα ποιοτικά βήματα στη δουλειά του ΠΑΜΕ, αλλά και τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες, με στόχο να εντείνουν την προσπάθεια για το αντιπάλεμά τους.

Με επίγνωση της ευθύνης απέναντι στην εργατική τάξη και την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μαζί και οι εργαζόμενοι εκείνοι που για πρώτη φορά συναντήθηκαν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δεσμεύτηκαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους τις επόμενες μέρες για την κλιμάκωση της αναμέτρησης με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Για την επιτυχία της απεργίας στις 16 του Απρίλη, που αποφασίζουν καθημερινά ολοένα και περισσότερες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, με αιχμή το Ασφαλιστικό και τις Συμβάσεις.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Θωμάς Κακαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων στη διοίκηση του ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις βασικές αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Πετραλιά, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώθηκε προχτές στη Βουλή.

Πρωτοπόρα η δράση και η συμβολή του ΠΑΜΕ

Στην κεντρική εισήγηση, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος χαιρέτισε όλους τους συναγωνιστές που συνέβαλαν στον πολύμηνο αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και καλωσόρισε ιδιαίτερα εργαζόμενους και συνδικάτα που συναντήθηκαν για πρώτη φορά με το ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενος στα βασικά συμπεράσματα του αγώνα που προηγήθηκε, στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική του σημασία, αφού η πολύμηνη ταξική πάλη δυσκόλεψε την αντιλαϊκή πολιτική, δυσκόλεψε την κυβέρνηση. Τόνισε ότι «το ΠΑΜΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα και αυτό έχει μεγάλη σημασία», κάνοντας εκτενή αναφορά στο πλαίσιο πάλης των ταξικών δυνάμεων, σε αντιδιαστολή με τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Κατάμεστη η αίθουσα του «Ακάδημου». Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Κατάμεστη η αίθουσα του «Ακάδημου». Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
«Μιλάμε για τις δυνάμεις του κεφαλαίου και εννοούμε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσουν οι ελιγμοί που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Εννοούμε ακόμα την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία στηρίζει ο ΣΥΝ, υιοθετώντας τις βασικές της κατευθύνσεις. Εννοούμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που στηρίζει τους νόμους Σιούφα και Ρέππα», ξεκαθάρισε ο ομιλητής.

Νέα ποιοτικά βήματα

Ο Γ. Πέρρος σημείωσε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάστηκαν έγκαιρα για τον πολύμηνο αγώνα, παίρνοντας υπόψη τις αδυναμίες και προσπαθώντας για το ξεπέρασμά τους. Αναφέρθηκε στο οργανωμένο και πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, στις χιλιάδες συζητήσεις σε εργασιακούς χώρους, με επιμονή στην οργάνωση των εργαζομένων, στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, τόσο στους τόπους εργασίας, όσο και στις εργατογειτονιές.

«Πρόκειται για μεγάλο άνοιγμα που ανησύχησε την εργοδοσία, τους μηχανισμούς της κυβέρνησης», τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Ανησυχεί τη ΓΣΕΕ, ανησυχεί τον ΣΥΝ που βγάζει χολή ενάντια στο πλατύ άνοιγμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι σημαντικά. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, σταμάτησε η παραγωγή. Το ταξικό κίνημα έδειξε και πάλι την υπεροχή του απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Κι αυτό, παρά τη συνεχή αποσιώπηση των θέσεων και των δραστηριοτήτων του ΠΑΜΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Στα σημαντικά ποιοτικά στοιχεία που προέκυψαν από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, αναφέρθηκαν ανάμεσα σε άλλα:

  • Η συμμετοχή νέων δυνάμεων στις απεργίες και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.
  • Η ευρύτερη κατανόηση του ενωτικού χαρακτήρα των θέσεων, της τακτικής του ταξικού κινήματος.
  • Το γεγονός ότι περισσότεροι συνδικαλιστές, περισσότερα σωματεία, περισσότεροι εργαζόμενοι έκαναν το βήμα, βρήκαν το δρόμο, συναντήθηκαν με το ΠΑΜΕ παρά επιμέρους προβληματισμούς και διαφωνίες.
  • Το ότι οργανώθηκαν περισσότερες απεργιακές φρουρές, σε περισσότερους εργασιακούς χώρους.
  • Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση, στην οργάνωση, στην κινητοποίηση της νεολαίας. Στη δουλειά με τις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Εγινε σημαντική προσπάθεια για τη βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης των σωματείων με μετρήσιμα αποτελέσματα στη μαζικοποίηση των συνδικάτων.
Κανείς δε δικαιούται να μείνει απαθής

«Προετοιμάζοντας την απεργία στις 16 Απρίλη, δεν έχουμε περιθώρια, δικαίωμα να χάσουμε ούτε ένα λεπτό», επισήμανε ο Γ. Πέρρος και κάλεσε τα συνδικάτα να πάρουν τώρα χωρίς καθυστέρηση απεργιακές αποφάσεις και να αρχίσουν την προετοιμασία του αγώνα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, συγκροτώντας απεργιακές επιτροπές.

«Καλούμε - συνέχισε - ιδιαίτερα τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία που δεν είχαν μέχρι σήμερα σχέσεις με το ΠΑΜΕ, να πάρουν απεργιακές αποφάσεις. Να βρεθούμε μαζί στο δρόμο του αγώνα για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, για να παρεμποδίσουμε το νόμο Πετραλιά. Το καθήκον είναι μεγάλο για όλους. Θα επιμείνουμε σ' αυτό το πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα γιατί κανένας συνδικαλιστής, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι στους άθλιους όρους υπογραφής της Εθνικής ΣΣΕ, απέναντι στους άθλιους όρους της συμφωνίας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους και τους άλλους εργοδότες».

Κλείνοντας, ο Γ. Πέρρος τόνισε: «Τώρα είναι η ώρα της εργαζόμενης εργατικής - λαϊκής πάλης, με απεργιακή μορφή. Με αυτό απαντάμε και δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την κατάργηση του πενθήμερου, νέες ιδιωτικοποιήσεις».

Ενιαίος και αποφασιστικός αγώνας

Στη συζήτηση που ακολούθησε, μεταφέρθηκε η θετική εμπειρία από τη δράση του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς και τονίστηκε η ανάγκη ενότητας της εργατικής τάξης, των μικρών ΕΒΕ και της αγροτιάς. Ο Γ. Γκικόπουλος, εκ μέρους της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), τόνισε ότι χωρίς το ΠΑΜΕ τα προβλήματα των αγροτών δεν μπορούν να λυθούν. Αναφέρθηκε στην αντιασφαλιστική επίθεση που έχει υποστεί η αγροτιά, στο γεγονός ότι πολλοί μετανάστες δουλεύουν ανασφάλιστοι στα χωράφια ενώ πολλοί είναι και οι εργαζόμενοι σε αγροτικές επιχειρήσεις που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ, χάνοντας έτσι μια σειρά δικαιώματα.

Για τη σημασία της ενότητας της εργατικής τάξης με τους ΕΒΕ μίλησε ο Γ. Χιώνης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής ΕΒΕ επισημαίνοντας ότι εργάτες και ΕΒΕ πρέπει να δώσουν ενιαία αγωνιστική απάντηση στον κοινό αντίπαλό τους, το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.

Αξίζει να αναφερθεί η τοποθέτηση του Γ. Καρανάσιου, μαθητή στο 2ο νυχτερινό σχολείο Περιστερίου και προέδρου του 15μελούς, που ανέφερε ότι το σχολείο του έκανε για πρώτη φορά το βήμα, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και ανέδειξε την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων εκεί όπου βρίσκεται η νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλλαϊκή κινητοποίηση στις 77 απεργιακές συγκεντρώσεις (2009-04-30 00:00:00.0)
Πάλη για αντίσταση και αντεπίθεση (2009-02-11 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη και απεργίες (2007-12-21 00:00:00.0)
Να μη χαθεί ούτε ώρα (2006-03-08 00:00:00.0)
Ωριμη ανάγκη η κοινή δράση (2001-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ