Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κλιμάκωση με συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη και απεργίες

Σε άμεσα μέτρα για την κορύφωση της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις κατέληξε η χτεσινή συνδικαλιστική σύσκεψη στην Αθήνα

Από τη χτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Από τη χτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Με περιφερειακά συλλαλητήρια που θα διοργανώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε όλη τη χώρα στις 22 Γενάρη και με απεργιακές κινητοποιήσεις, για τις οποίες ήδη προετοιμάζονται οι ταξικές Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν αποφασιστική συνέχεια στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, μετά την πετυχημένη απεργία στις 12 Δεκέμβρη.

Στα πλαίσια αυτής της μάχης, τι επόμενες μέρες ξεκινάει ένα πολύμορφο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις εργατογειτονιές, με θέματα τα εργατικά ατυχήματα και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τα ζητήματα της Υγείας - Πρόνοιας, την ακρίβεια και το εισόδημα. Σ' αυτά τα θαρρετά, επιβεβλημένα και αναγκαία βήματα κατέληξε χτες η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Ενώ ήδη και χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλατύ άνοιγμα εξορμήσεων και συζητήσεων με τους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς, για την εκτίμηση της απεργίας, την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Καθοριστική η συμβολή του ΠΑΜΕ

Μιλώντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Γιώργος Πέρρος σημείωσε εισηγητικά ότι «η επιτυχία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη και των συγκεντρώσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι αποτέλεσμα της δουλιάς και δράσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με το πλαίσιό του. Εχει να κάνει με το ότι κρατάμε σταθερό το μέτωπο και το τιμόνι απέναντι στα κόμματα της πλουτοκρατίας, τον οπορτουνισμό, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό».

Αναφερόμενος στην πείρα από την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 7 Νοέμβρη και την απεργία στις 12 Δεκέμβρη, πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε χώρους δουλιάς πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, «να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και άλλες, γιατί υπάρχει δυνατότητα. Ενώ και οι επιτροπές που έγιναν σε γειτονιές χρειάζεται να δουλέψουν ακόμα καλύτερα».

Πολύ σημαντική βοήθεια και συμβολή ήταν οι απεργιακές φρουρές, σημείωσε ο Γ. Πέρρος, «που τις προηγούμενες μέρες ζητούσαν εργάτες από εργοστάσια για να μπορέσουν να απεργήσουν γιατί η τρομοκρατία της εργοδοσίας ήταν μεγάλη και άμεση». Ξεκαθάρισε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει απάντηση σε κάθε κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας, όπως για παράδειγμα οι απολύσεις στο «Καρφούρ» μετά την απεργία.

Οι βασικοί άξονες της πάλης

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ απαρίθμησε ορισμένα από τα ζητήματα που προκύπτουν από τη μάχη της απεργίας και της όξυνσης της αντιπαράθεσης και τα οποία πρέπει ληφθούν σοβαρά υπόψη μπροστά στους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε την ανάγκη οι ταξικές δυνάμεις «να δουλεύουμε με κατεύθυνση να πάρει στα χέρια της η εργατική τάξη την οργάνωση της πάλης και να ξεφύγει από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, γιατί αυτοί είναι αντίπαλοι της εργατικής τάξης, διασπούν την ενότητά της και είναι σύμμαχοι με την εργοδοσία».

Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε ότι η κλιμάκωση θα γίνει μέσα σε ελιγμούς από την κυβέρνηση που μπορεί να δημιουργήσει αυταπάτες και αναμονή. Επίσης θα ενταθούν οι προσπάθειες χειραγώγησης και υποταγής του κινήματος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του αγώνα, ο Γ. Πέρρος είπε ότι αυτή πρέπει να στηριχτεί στους παρακάτω άξονες:

  • Στην ανάδειξη των αιτιών των προβλημάτων της εργατικής τάξης. Την όλο και ποιο αποφασιστική και μαζική καταδίκη και εγκατάλειψη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του ΣΥΝ. Το ταξικό κίνημα πρέπει να βάζει το ζήτημα της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, γιατί αυτό είναι το βασικότερο στοιχείο κλιμάκωσης της δράσης του.
  • Στην προσπάθεια να υιοθετήσουν το πλαίσιο του ΠΑΜΕ ακόμα περισσότερες δυνάμεις.
Συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα

Τέλος, η σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα, για ένα μεγάλο άνοιγμα χωρίς δισταγμούς και με αποφασιστικότητα, όπως:

  • Στα ΔΣ των Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων να κουβεντιαστούν άμεσα τα συμπεράσματα από την απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Ακόμα, στις Επιτροπές Αγώνα, τις απεργιακές επιτροπές. Να συνεχιστεί η συζήτηση - ενημέρωση των εργαζομένων με τα συμπεράσματα και τη δράση του ταξικού κινήματος.
  • Να μη μείνει κενός χρόνος, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να δυσκολέψει η κινητοποίηση της εργατικής τάξης. Τα βασικά μέτωπα πάλης είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις. Ταυτόχρονα παρεμβαίνουμε καλύτερα στα σημαντικά ζητήματα όπως η ιδιωτικοποίηση - κλείσιμο της «Ολυμπιακής», των λιμανιών.
  • Να ενταθεί η δουλιά για την αποκάλυψη των ευθυνών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ. Για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, σταθεροποιώντας και ενισχύοντας την επαφή με νέα σωματεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ