Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Τσάκισαν το κλίμα της τρομοκρατίας

Παρά τη μανιώδη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στη χτεσινή συγκέντρωση στο ΥΕΝ, παρέδωσαν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και την ασφάλιση συνεχίζεται και κλιμακώνεται στις 16 του Απρίλη

Οι εργατοτεχνίτες ανακοινώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν με νέες κινητοποιήσεις και απεργιακή κλιμάκωση στις 16 του Απρίλη

Eurokinissi

Οι εργατοτεχνίτες ανακοινώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν με νέες κινητοποιήσεις και απεργιακή κλιμάκωση στις 16 του Απρίλη
Αμέτρητες δυνάμεις καταστολής «έπεσαν» με μανία πάνω στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μετατρέποντας χτες το μεσημέρι σε πεδίο μάχης το λιμάνι γύρω από το καινούριο κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στη Δραπετσώνα. «Ράμπο» του Λιμενικού Σώματος, διμοιρίες των ΜΑΤ και ασφαλίτες σε διατεταγμένη υπηρεσία, επί ώρα ποδοπατούσαν εργάτες, άνοιγαν κεφάλια, τσάκιζαν πλευρά, χέρια και πόδια, ρίχνοντας ταυτόχρονα βροχή από χημικά. Δύο εργάτες μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ο ένας αιμόφυρτος με ανοιγμένο κεφάλι, ο δεύτερος με δύσπνοια. Αλλους τέσσερις εργάτες τους συνέλαβαν και τους «έχωσαν» εν ριπή οφθαλμού στις κλούβες.

Η άγρια επίθεση των «Ράμπο» φάνηκε από την αρχή ότι ήταν προσχεδιασμένη. Η αποστολή τους, που έφερε ατόφια τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκη, ήταν να ποδοπατήσουν τους εργάτες της Ζώνης, για να στείλουν δύο βδομάδες πριν την απεργία του ΠΑΜΕ, στις 16 του Απρίλη, το μήνυμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Αποστολή που απέτυχε παταγωδώς.

Οι εργάτες από τις 12.30 το μεσημέρι και στο πλαίσιο παύσης εργασιών, άρχισαν να καταφτάνουν στο λιμάνι, στις δεξαμενές Βασιλειάδη. Στη 1 μ.μ. είχαν σχηματίσει μία ογκώδη συγκέντρωση που εξελίχθηκε σε τεράστια πορεία. Συγκροτημένα, πίσω από τα πανό των ταξικών σωματείων τους, διαδήλωναν την απόφασή τους να υπερασπίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, βροντοφωνάζοντας «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», διεκδικώντας μέτρα για τη Ζώνη που να τους εξασφαλίζουν το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Εξω από το ΥΕΝ, καθώς οι συνδικαλιστές ετοιμάζονταν να εισέλθουν για να συναντηθούν με τον υπουργό, ξεκίνησε η απρόκλητη και άγρια επίθεση. Τα χημικά και ο άγριος ξυλοδαρμός δεν κατάφεραν να διαλύσουν τους εργάτες. Κάθε φορά που έκαναν να τους διαλύσουν, οι εργάτες με τα συνθήματα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ανασύντασσαν τις δυνάμεις τους. Στο τέλος γκρέμισαν τα σιδερόφραχτα «τείχη» του ΥΕΝ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις καταστολής να οπισθοχωρήσουν, να αφήσουν ελεύθερους τους 4 συλληφθέντες, και τον Γ. Βουλγαράκη να τους δεχτεί.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, απευθυνόμενος στους εργάτες ξεκαθάρισε: «Με τους εργάτες της Ζώνης δεν ξεμπερδεύουν εύκολα. Εμείς, οι ταξικές δυνάμεις, δεν είμαστε σαν τους ξεπουλημένους της ΓΣΕΕ. Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται». Εξήγγειλε την απόφαση των σωματείων για 24ωρη απεργία στις 16 του Απρίλη, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει ξανά παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τρομοκρατική και προσχεδιασμένη επίθεση κατά των εργατών της Ζώνης, που έγινε με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει ότι «τα μέτρα καταστολής, τρομοκρατίας της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να σταματήσουν την αντεπίθεση των εργαζομένων, δε μας λυγίζουν». Ανάλογες ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν χτες και άλλα συνδικάτα και μαζικοί φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ