Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
40 χρόνια από τη δολοφονία του Λούθερ Κινγκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το «όνειρο» που διατύπωσε στη διάρκεια μιας ειρηνικής «διαφυλετικής» συγκέντρωσης στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου 1963 και έμεινε στην Ιστορία, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη...

Μπορεί το αμερικανικό Κογκρέσο να απέδωσε τιμή στον ηγέτη των Αφροαμερικανών, να έγιναν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή του πολιτικού κόσμου, αλλά ο μισός μαύρος πληθυσμός είναι έγκλειστος στις φυλακές, ενώ περισσότεροι μαύροι δολοφονούνται και χάνουν τη ζωή τους στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ απ' ό,τι από τη βία και πόλεμο στις αφρικανικές χώρες.

Αυτό που τιμήθηκε, εξάλλου, ήταν μια πτυχή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως «πάστορα», «προσευχόμενου», «ηγέτη του κινήματος της μη βίας» που γι' αυτό βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1964... Ο ύστερος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχει όχι τυχαία «σβηστεί» από την ιστορία και κατά «σύμπτωση» σε αυτή τη φάση της ζωής του δολοφονήθηκε. Ενας «λευκός αδελφός» τον δολοφόνησε στις 4 Απρίλη 1968 σε ηλικία 39 ετών, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ στο οποίο είχε καταλύσει με τους στενούς συνεργάτες του στο Μέμφις του Τενεσί. Στις 10 Μάρτη 1969 ο δολοφόνος του Τζέιμς Ιρλ Ρέι ομολογεί και καταδικάζεται σε 99 ετών ειρκτή.

Ο ύστερος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, απόρροια της συνειδητοποίησής του ότι, παρά τον αγώνα του για τα Πολιτικά Δικαιώματα και την ψήφιση του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, τίποτα δεν έχει αλλάξει, αποσιωπάται. Ο ύστερος Κινγκ αναζήτησε την πηγή των φυλετικών διακρίσεων στο χάσμα που χωρίζει τον φτωχό από τον πλούσιο πολίτη των ΗΠΑ. «Εξτρεμιστής» πλέον για τα ΜΜΕ, αφού έκανε λόγο για την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών και για αναδιανομή του πλούτου και τοποθετήθηκε ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και υπέρ των καταπιεζόμενων της Λατινικής Αμερικής. Γύρισε όλη τη χώρα για να συγκεντρώσει έναν «πολυφυλετικό στρατό φτωχών» και το σύνθημα της μη βίας αντικαταστάθηκε από την πολιτική της μαζικής ανυπακοής. Και τότε δολοφονήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ