Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εθνικοποιείται η τσιμεντοβιομηχανία

Διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό από τις δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή διαδικασία

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την άμεση εθνικοποίηση του στρατηγικού τομέα της βιομηχανίας τσιμέντου ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εξάγουν το παραγόμενο τσιμέντο τη στιγμή που είναι απολύτως αναγκαίο για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού οικιστικού προβλήματος.

«Θα εθνικοποιήσουμε τη βιομηχανία του τσιμέντου απ' αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας όλα τα νομικά και οικονομικά μέτρα», δήλωσε ο Ούγο Τσάβες στο ραδιοτηλεοπτικό μήνυμά του, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μια «στρατηγική» απόφαση, ενώ διευκρίνισε πως οι ξένες εταιρείες θα αποζημιωθούν δίκαια. Τρεις από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι ξένων συμφερόντων, η μεξικανική «Cemex», η οποία έχει το 50% της αγοράς, ενώ το υπόλοιπο ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τη γαλλική «Lafarge» και την ελβετική «Holcim».

Ο γαλλικός όμιλος «Lafarge», που κατέχει και την ελληνική ΑΓΕΤ Ηρακλής, δε θέλησε να αντιδράσει άμεσα. «Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε από την πλευρά του, χτες, ο Πέτερ Γκίζελ, εκπρόσωπος του ελβετικού ομίλου «Holcim». Αντιθέτως, το Μεξικό ζήτησε εξηγήσεις. «Ο υπουργός Εξωτερικών ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να πληροφορηθεί σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου Ούγο Τσάβες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του μεξικανικού ΥΠΕΞ.

Η κίνηση αυτή, που ακολουθεί την εθνικοποίηση της πετρελαιοβιομηχανίας, γίνεται για να εξασφαλιστούν πόροι και πρώτες ύλες για την ανάπτυξη, ωστόσο για να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός χρειάζεται να γίνουν βήματα και σε άλλους στρατηγικής σημασίας τομείς με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, όπως δείχνει και ο αγώνας των εργατών στη χαλυβουργία του Ορινόκο, τη ΣΙΔΟΡ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκρότηση Πατριωτικού Πόλου

Οσον αφορά στις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο ανακοινώθηκε, χτες, ότι συγκροτήθηκε ο «Πατριωτικός Πόλος», τον οποίο απαρτίζουν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή διαδικασία και τον Πρόεδρο Τσάβες: Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, ΚΚ Βενεζουέλας, «Πατρίδα για Ολους» και Εκλογικό Κίνημα του Λαού. Οι δυνάμεις αυτές σύντομα θα ανακοινώσουν την κοινή πλατφόρμα, ενώ θα συγκροτήσουν ενιαίο πολιτικό εκλογικό μέτωπο στις επερχόμενες τοπικές εκλογές το φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ