Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ανάπαυλα» στις επιδρομές κατά του «στρατού του Μεχντί»

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δίνει «χρόνο να παραδώσουν τα όπλα οι μετανοήσαντες»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τον «τερματισμό προσωρινά» των επιχειρήσεων κατά «όλων των ενόπλων» διέταξε, χθες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να «δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα σε όσους έχουν μετανιώσει, να παραδώσουν τα όπλα τους». Η ανακοίνωση του Νούρι αλ Μάλικι γίνεται μια μέρα μετά την προειδοποίηση ότι «οι κυβερνητικές επιχειρήσεις κατά των παρανόμων θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξουδετέρωσή τους». Προειδοποίηση, που, επί της ουσίας, αναφερόταν στους μαχητές του «στρατού του Μεχντί» που πρόσκειται στον σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος, με τη σειρά του, έχει καλέσει όλους τους Ιρακινούς σε ενωτική αντικατοχική πορεία, στις 9 Απρίλη, 5η επέτειο της πτώσης της Βαγδάτης.

Από τις πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων της, κατά πλειοψηφίας, σιιτικής κυβέρνησης και των ενόπλων του «στρατού του Μεχντί», τις προηγούμενες μέρες, έχει ανακοινωθεί ότι σκοτώθηκαν 461 άνθρωποι. Εντούτοις, ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 700 και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1.500.

Χθες, τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν βορείως της Βαγδάτης. Κοντά στην Μπαακούμπα, καμικάζι ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια κηδείας σουνίτη αστυνομικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 πολίτες και να τραυματιστούν 29. Επίσης, πέριξ της Μουκνταντίγια, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για «ενόπλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ