Κυριακή 6 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

(Μια πανάρχαια πληγή)

ΠΛΗΓΗ πανάρχαια η αρχαιοκαπηλία, που φτάνει ως τις μέρες μας. Φυσικά, όλο αυτό το κύκλωμα που δουλεύει σε παγκόσμια κλίμακα είναι το τρίτο στη σειρά, ύστερα από τα όπλα και τα ναρκωτικά.

ΑΥΤΗΝ την πληγή είχε για στόχο του το νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε και το ΚΚΕ το καταψήφισε, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Σχετικά, η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά τόνισε ότι προϋπόθεση απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας είναι η κατάργηση της νόμιμης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων και στοιχείων πολιτισμού.

ΚΑΙ αμέσως έκανε σαφέστατο πως το νομοσχέδιο δεν περιορίζει την αρχαιοκαπηλία, γιατί δε χτυπά την αρχαιοπωλησία. Είναι φανερό ότι αυτά που συντηρούν την αρχαιοκαπηλία είναι η αρχαιοπωλησία, η πώληση αρχαίων, και οι μεγάλες ιδιωτικές συλλογές.

ΚΑΙ για να ολοκληρώσει την εικόνα για το νομοσχέδιο, πρόσθεσε ότι μετά το εμπόριο όπλων και των ναρκωτικών η αρχαιοκαπηλία είναι η τρίτη πηγή πλουτισμού. Κι ακόμη μερικά από τα ιερά τέρατα του πλούτου και των «χορηγών» και «ευεργετών» βρέθηκαν στα κυκλώματα της μεγάλης έκτασης αρχαιοκαπηλίας.

Η ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ στραγγίζει χρόνια και χρόνια την Ελλάδα από θησαυρούς που βγήκαν από τη γη μας κάτω από τη βία, τη διαταγή.

Η ΞΕΝΟ-ΔΟΥΛΕΙΑ και η διαφθορά είχε σα συνέπεια οι αρχαιολογικοί χώροι να παραδοθούν σε ντόπιους και ξένους αρχαιοκάπηλους. Παράδειγμα θλιβερό η βοιωτική νεκρόπολη, θα υποστεί την πιο βάρβαρη επιδρομή στην πενταετία 1870-1875. Χιλιάδες αγαλματίδια, οι περίφημες Ταναγραίες κόρες λεηλατήθηκαν και πλημμύρισαν τα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής.

ΟΙ τυμβωρύχοι άνοιγαν με κασμάδες τους τάφους, αναζητώντας τις Ταναγραίες.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ και οι νόμοι προβλέπουν μέτρα προστασίας των μνημείων και των έργων τέχνης του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού. Ομως, όλα αυτά τα μέτρα μένουν ανενεργά, άχρηστα, στις αρχειοθήκες τους.

ΕΙΝΑΙ η πολιτική διαφθορά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που για λόγους ψηφοθηρικούς εγκαταλείπουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στους κερδοσκόπους. Το ξενοδοχείο του Σουνίου χτίστηκε πάνω στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο ΛΑΟΣ μας είδε τα αρχαία μνημεία, τα μάρμαρα που μας έμειναν όρθια κι όλα τα θαμμένα στη γη μας, δικά του. Οι αγωνιστές του '21 το 'λεγαν και το 'γραφαν πως ανήκουν στο έθνος. Μερικοί, μάλιστα, όταν τύχαινε και έβρισκαν στο χωράφι τους κανένα αρχαίο, το έκρυβαν για να το παραδώσουν όταν το έθνος θα λευτερωνόταν. Ο Μακρυγιάννης το 'πε, για να μείνει προσταγή που δεν ξεχνιέται: «Γι' αυτό πολεμήσαμε». Γι' αυτό και νιώθουν οργή κι αγανάκτηση, όταν βλέπουν με τις διαβόητες εκθέσεις των ελληνικών αρχαιοτήτων τα αρχαία μας να πηγαινοέρχονται σε εκθέσεις, που τάχατες προωθούνται «εθνικά θέματα».


Του
ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ