Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών

Πλατύ κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς του λαϊκού κινήματος να κινηθούν έγκαιρα κατά της πολιτικής που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών

Συναγερμό σημαίνει το ΠΑΜΕ σε συνδικάτα και φορείς για την προστασία των δασών που βρίσκονται στο στόχαστρο των εμπρηστών και της πολιτικής που οπλίζει το χέρι τους

Eurokinissi

Συναγερμό σημαίνει το ΠΑΜΕ σε συνδικάτα και φορείς για την προστασία των δασών που βρίσκονται στο στόχαστρο των εμπρηστών και της πολιτικής που οπλίζει το χέρι τους
Πρωτοβουλίες «για να μετατραπεί η λαϊκή ανησυχία, η αγωνία του λαού μας σε οργανωμένη δράση για τη διεκδίκηση, τη λήψη άμεσων μέτρων δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, για να εμποδιστεί το χέρι των εμπρηστών που οπλίζεται από την αντιλαϊκή πολιτική που αντιμετωπίζει, τόσα χρόνια, τη γη, τα δάση σαν εμπόρευμα» αναλαμβάνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί εργατικά συνδικάτα, δημοτικές αρχές και αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, επιστημονικούς φορείς και γενικότερα φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να κινηθούν έγκαιρα κατά της πολιτικής που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, κατά των αιτίων που οδηγούν στην καταστροφή των δασών.

Στη σχετική ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι στους οχτώ μήνες που πέρασαν από τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η κυβέρνηση δεν έλαβε τα αναγκαία, τα κατάλληλα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη, στη διαμόρφωση και την ενίσχυση ενός μηχανισμού δασοπροστασίας, που θα είναι ικανός να βάλει εμπόδια σε μία νέα καταστροφή. Το ταξικό κίνημα αναδεικνύει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να καταλογιστούν.

Στόχοι πάλης

Εκφράζοντας την ανησυχία χιλιάδων εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων «που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούν να ανεχθούν την πολιτική που θυσιάζει τα δάση, το φυσικό πλούτο στο βωμό της επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στο βωμό του κέρδους» το ΠΑΜΕ παλεύει για να διαμορφωθεί αγωνιστικό κίνημα που θα διεκδικήσει:

  • Την άμεση κατάργηση των αντιδασικών νόμων και διατάξεων, προβάλλοντας τη μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση σε κάθε μέτρο εμπορευματοποίησης των δασών και αλλαγής χρήσης γης, σε κάθε απόπειρα αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.
  • Τη διαμόρφωση, ολοκλήρωση του Δασικού Κτηματολογίου και Δασολογίου που στηρίζονται σε σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια.
  • Κατοχύρωση και επέκταση του δημόσιου χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων, αποτροπή των σχεδίων κατάργησης του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου.
  • Να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες που έχουν γίνει στο χώρο των δασικών εκτάσεων. Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και να διαφυλαχτεί ο κοινωφελής, δημόσιος χαρακτήρας των δασών, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να δημιουργηθεί άμεσα, τώρα ενιαίος φορέας δασοπροστασίας που θα κινείται με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και θα παρέχει υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο όλο το χρόνο.
  • Να χρηματοδοτηθεί πλήρως, σε σταθερή βάση και με βάση τις πραγματικές ανάγκες ο δασικός τομέας, να στελεχωθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με κατάλληλο, εκπαιδευμένο, εξοπλισμένο, μόνιμο προσωπικό και να εξασφαλιστεί η αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή, με την αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών μέσων. Να μονιμοποιηθεί το εποχικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων πυρόσβεσης και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
  • Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του κράτους, των κυβερνήσεων να προβαίνουν άμεσα στην αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων, να κηρύσσονται αναδασωτέες.
  • Την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.
  • Την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ