Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Σύγχρονο δουλεμπόριο με τις ευλογίες της ΕΕ

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους τρεις Ελληνες αμμοβολιστές της «Saint-Nazaire»

Η υπόθεση των τριών Ελλήνων αμμοβολιστών έφερε στην επιφάνεια το δουλεμπορικό όργιο με τη βούλα της ΕΕ
Η υπόθεση των τριών Ελλήνων αμμοβολιστών έφερε στην επιφάνεια το δουλεμπορικό όργιο με τη βούλα της ΕΕ
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της EE, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση των τριών Ελλήνων αμμοβολιστών που εργάζονταν σε ναυπηγείο της «Saint-Nazaire» Γαλλίας για τη γερμανική εταιρεία ELBE, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Οπως αναφέρει, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε συνεργασία με δουλεμπορικά γραφεία αξιοποιούν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ για να διακινούν χιλιάδες εργαζόμενους μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, για να τους απασχολούν χωρίς να τηρούνται οι όροι δουλειάς και αμοιβής, που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πρόκειται για σύγχρονο δουλεμπόριο, στο οποίο εμπλέκονται επιχειρηματικοί μονοπωλιακοί όμιλοι και ιδιωτικά - δουλεμπορικά «γραφεία εύρεσης εργασίας» και «ενοικίασης εργαζομένων», με δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρεις Ελληνες αμμοβολιστές, εργαζόμενοι σε ναυπηγείο της «Saint-Nazaire» Γαλλίας, που για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν πολυήμερη απεργία πείνας ξεσηκώνοντας κύμα αλληλεγγύης των εργαζομένων της πόλης, εργατικών συνδικάτων και φορέων. Οι 3 εργάτες δούλευαν 10-11 ώρες ημερησίως, ανασφάλιστοι, με άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, για τη γερμανική εταιρεία ELBE, που τους είχε τάξει μεγάλους μισθούς. Στις ίδιες άθλιες συνθήκες εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε βιομηχανικούς κλάδους και υπηρεσίες. Το σύγχρονο δουλεμπόριο επιχειρείται να νομιμοποιηθεί και από πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση «Ruffert».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να πάρει θέση αν «καταδικάζει αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο εργαζομένων» και αν «σκοπεύει να απαγορεύσει τη λειτουργία των ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων, που δημιουργούν για τους εργαζομένους συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ