Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ
«Χρυσοφόρο» κυνήγι... γάτας - ποντικιού

Ενας τομέας στο σημερινό επαγγελματικό αθλητισμό όπου δαπανιούνται τεράστια ποσά, αφορά στον έντονο ανταγωνισμό... καλών και κακών όσον αφορά στην καταπολέμηση του ντόπινγκ και τη χρήση αναβολικών. Ο πόλεμος αν και δείχνει να είναι συνεχώς φουντωμένος, εντούτοις λόγος για την τελική του έκβαση δεν μπορεί να γίνει. Εκείνο που είναι εμφανέστατο είναι η συνέχειά του και η παραπέρα κορύφωσή του, αφού συμφέρει περισσότερο...

«Νόμιμοι» και «παράνομοι» θυμίζουν το κυνήγι της γάτας με το ποντίκι με τη μόνη διαφορά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι «καλοί» έρχονται πάντα δεύτεροι. Παρά τα αποτελέσματα του κυνηγιού όμως, που έχουν να κάνουν με τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της μιας ή της άλλης πλευράς, εκείνο που είναι σίγουρο και στη μια και στην άλλη περίπτωση τζογάρονται υπέρογκα ποσά. Για παράδειγμα σε 541.000 ευρώ είναι για φέτος η συνδρομή μόνο της Γερμανίας στην WADA, ενώ σε μια άλλη περίπτωση για να αναλυθεί η ουσία THG της BALCO χρειάστηκε να αποκτήσει η αμερικανική υπηρεσία αντιντόπινγκ ένα πανάκριβο φασμοτογραφικό μηχάνημα.

Αρκετά είναι τα λεφτά και στο στρατόπεδο των... παράνομων. Για παράδειγμα σε 100 εκατ. δολάρια υπολογίζονται τα κέρδη της BALCO μόνο από την ουσία ZMA. Μάλιστα όσον αφορά την BALCO ειδικοί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου είχαν αναφέρει ότι η παρασκευή του πανάκριβου υγρού απαιτεί εξοπλισμό μεγέθους μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας. Και σίγουρα αυτός ο εξοπλισμός δεν αγοράστηκε απλά από έναν επιχειρηματία. Είναι γεγονός πάντως ότι και το ντόπινγκ και το αντιντόπινγκ «ζουν» από τα χρήματα του αθλητισμού.

Κερδισμένες και στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές βέβαια είναι οι πολυεθνικές. Βιομηχανίες τεχνολογικού εξοπλισμού σε ιατρικά όργανα και μηχανήματα ανίχνευσης ή από την άλλη αντίστοιχων παραγωγής ουσιών, ιατροφαρμακευτικές εταιρείες είναι οι ουσιαστικοί κερδισμένοι αυτού του κυνηγητού... Την ίδια ώρα μια εύλογη απορία υπάρχει όλα τα τελευταία χρόνια και αφορά στις μεθόδους αντιντόμπινγκ κοντρόλ, που παρά τα ποσά που δαπανιούνται (για έρευνες και ενίσχυση σε μηχανήματα) πάντα είναι ένα βήμα πίσω από τις αντίστοιχες ντοπαρίσματος. Επίσης γιατί επί το πλείστον μια ουσία ανιχνεύεται πάντα αφού έχει κάνει τη δουλειά της (πχ περίπτωση ΤΗG από τα εργαστήρια BALCO) και ουσιαστικά μετά το... κάψιμό της αποσύρεται.

Ενδεικτικά για το πώς έχει η κατάσταση σε αυτή την... κόντρα είναι τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη της BALCO, Βίκτορ Κόντε, με αφορμή την υπόθεση της Μάριον Τζόουνς, όπου μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής... διαφωτιστικά: «Η διαδικασία αντιντόπινγκ είναι βασικά ανεπαρκής. Πολύ εύκολα νικάει κανείς τους ελέγχους. Πάρα πολλά από τα παγκόσμια ρεκόρ και από τα ολυμπιακά μετάλλια κερδήθηκαν από αθλητές οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, χρησιμοποιούσαν εμφανώς αναβολικές ουσίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ