Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Βρώμα και δυσωδία

Οι αντιδράσεις για το σκάνδαλο με το ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες είναι αλυσιδωτές, αναδεικνύοντας τις σκοτεινές διαδρομές που βρίσκονται πίσω από τις επιτυχίες στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό. Επιτυχίες που φέρνουν αρκετά λεφτά σε χορηγούς, πολυεθνικές, μάνατζερ, διαφημιστές, κ.ά., ενώ αποτελούν ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση, για αποπροσανατολισμό από τα καθημερινά προβλήματα.

Μόνο που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι για να έρθουν αυτές οι επιτυχίες, προηγουμένως πρέπει να έχει διανυθεί μια διαδρομή στα σκοτεινά μονοπάτια των επικίνδυνων ουσιών, να έχουν εξυπηρετηθεί συμφέροντα, να έχει εξασφαλιστεί κάλυψη και σίγουρα να έχει προηγηθεί ένα τεράστιο οικονομικό αλισβερίσι.

Ξετυλίγεται το κουβάρι...

Οι εξελίξεις θυμίζουν κουβάρι που αρχίζει να ξετυλίγεται αποδεικνύοντας τη σαπίλα και τη βρωμιά που υπάρχουν στο σημερινό αθλητισμό. Τα πράγματα μοιάζουν με απόστημα που έσπασε... Και τώρα όλοι τρέχουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Από πλευράς πολιτείας κάποιοι τρέχουν να προλάβουν έστω και την ύστατη ώρα να κάνουν ό,τι δεν είχαν κάνει μέχρι σήμερα. Σε ρόλο τιμωρού ψάχνουν ενόχους προκειμένου έτσι να δηλώσουν «παρών». Ο επικεφαλής της προσπάθειας, υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ζήτησε την παραίτηση του αντιπροέδρου του ΕΣΚΑΝ, Αστέριου Δεληγιάννη (ο οποίος παραιτήθηκε τελικά χτες), για αντιδεοντολογική συμπεριφορά μετά τις αποκαλύψεις του τελευταίου στην κρατική τηλεόραση που αφορούσαν σε θετικά δείγματα, πριν την επίσημη ενημέρωση των Ομοσπονδιών, όπως ορίζει ο κανονισμός.

Πάντως, μετά τις δηλώσεις ήρθαν και οι ανακοινώσεις για 11 παραβάσεις σχετικά με ντόπινγκ από το Γενάρη του 2008, οι οποίες όμως, οι περισσότερες, είχαν γίνει ήδη γνωστές (και έχουν επιβληθεί ήδη ποινές) ενώ από αυτές κάποιες αφορούν στη χρήση κάνναβης και όχι στεροειδών. Τα αποτελέσματα του ΕΣΚΑΝ είναι: Ποδόσφαιρο 7 περιπτώσεις (κάνναβη, κοκαΐνη, ενδογενής τεστοστερόνη, FINASTERIDE, άρνηση ελέγχου), χειροσφαίριση (κάνναβη), ποδηλασία (OXANDROLONE), Σχολικό πρωτάθλημα (κάνναβη).

Πασχαλινά ...μέτρα

Στο μεταξύ, χτες, δόθηκε προθεσμία στην Επιτροπή για το Ντόπινγκ της ΓΓΑ που συγκροτήθηκε μετά από προτροπή του υπουργού Πολιτισμού να προτείνει μέχρι τη Μ. Τετάρτη τα αναγκαία μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Ο Μ. Λιάπης έκανε λόγο για πρακτικές λύσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες στη γνωστή συνταγή της καταστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ