Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ερωτήματα από την απολογία Ιακώβου

Ο Χ.Ιακώβουπροσέρχεται στον ανακριτή για την υπόθεση ντόπινγκ της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών

ICON

Ο Χ.Ιακώβουπροσέρχεται στον ανακριτή για την υπόθεση ντόπινγκ της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών
Εκτενή αποσπάσματα από το απολογητικό υπόμνημα του Χρ. Ιακώβου που κατατέθηκε χτες στην ομοσπονδία Αρσης Βαρών, δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ». Ο ίδιος και ο συνήγορός του θεωρούν πως είναι αθωωτικό για τον υπό κρίση προπονητή. Ανεξάρτητα από το πώς θα κριθεί νομικά, για μας η κυρίαρχη αξία του βρίσκεται αλλού.

Τα γραφόμενα είναι ενδεικτικά για το πώς λειτουργεί το σύστημα του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων (δηλαδή του εμπορευματοποιημένου). Και δημιουργούν πολλά και σοβαρά ερωτήματα για πρόσωπα και καταστάσεις και πέραν του αθλητισμού.

* * *

Οπως αναφέρει ο Χρ. Ιακώβου, είχε πολλές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Υγειονομικής Επιτροπής στην Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών και γιατρό των Εθνικών Ομάδων, κ. Ζαφειρίου, «προκειμένου να οργανωθούμε και να βοηθήσουμε τους αθλητές μας με καθαρά βοηθήματα (Βιταμίνες και Αμινοξέα). Ο άνω ιατρός μού πρότεινε τα αμινοξέα L-Tyrosine, L-Alanin και Β13 (OROTICO).

Σε σχετική ερώτησή μου προς τον κ. Ζαφειρίου, πού θα βρούμε αυτά τα αμινοξέα L-Tyrosine, L-Alanin Β13 (OROTICO), εκείνος μου απάντησε ότι υπάρχουν στην αγορά σε σκευάσματα. Μου πρότεινε, όμως, να παραγγείλουμε τις πρώτες ύλες από κάποια φαρμακευτική αποθήκη, ώστε να είναι πιο καθαρές από πλευράς ποιότητας.

Συμφώνησα και έτσι οι αθλητές μας ενισχύθηκαν και με τις άνω βιταμίνες. Οι παραγγελίες εκτελούνταν κανονικά, παραλαμβάνονταν οι πρώτες ύλες και παραδίδονταν στον φαρμακοποιό για να τις παρασκευάζει. Τα παρασκευάσματα έφταναν στα χέρια μας και μετά χορηγούνταν στους αθλητές».

Στη συνέχεια, ο Χρ. Ιακώβου επικαλείται τη δυσκολία ευρέσεως του αμινοξέος Β13 OROTICO, ως αιτία για να απευθυνθεί «σ' έναν γνωστό, τον κ. Π. Κατσέλο, ο οποίος ασχολούνταν με την εισαγωγή ειδών διατροφής, ενώ παράλληλα ήταν εκδότης περιοδικού για "body building", στον οποίο, μάλιστα, είχα παραχωρήσει συνέντευξη προ τετραετίας και έτσι γίναμε γνωστοί.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Π. Κατσέλο και του ζητήσαμε το αμινοξύ B13 OROTICO, το οποίο, όμως, δεν το γνώριζε, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μας το προμηθεύσει. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα ο κ. Π. Κατσέλος μας ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι βρήκε το αμινοξύ B13 OROTICO μέσω internet, από μια μεγάλη εταιρεία, χωρίς να μας πει ποια είναι αυτή».

Αρχικά δεν έγινε παραγγελία αλλά - όπως αναφέρει το υπόμνημα - στα τέλη του 2007 παραγγέλθηκαν «μισό κιλό από τα εξής αμινοξέα: L - Tyrosine, L - Alannin και Β13 OROTICO. Με την παράδοση των αμινοξέων διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι αυτά ήρθαν στην Ελλάδα από μια Κινεζική Εταιρεία».

Τα σκευάσματα δόθηκαν στους αθλητές, αφού έγιναν κάψουλες, πριν από αγώνες στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2008. Ελέγχθηκαν 10 αλλά βρέθηκαν αρνητικοί. Και συνεχίζει: «Κατά συνέπεια, η πρώτη παρτίδα που λάβαμε από τη συγκεκριμένη εταιρεία της Κίνας ήταν αξιόπιστη». Ετσι παρελήφθη άλλη μια «μικρή ποσότητα αμινοξέων», που «γύρω στις 15 με 16 Φεβρουαρίου 2008 μοιράστηκε στους αθλητές».

Ακολούθως, ο κύριος Ιακώβου, περιγράφει πώς έμαθε για τ' αποτελέσματα του ελέγχου ντόπινγκ και παραθέτει τον ισχυρισμό ότι οι Κινέζοι έκαναν τραγικό λάθος, βάσει της ενημέρωσης του επιχειρηματία - παραγγέλλοντα, Π. Κατσέλου. Επίσης, κατέθεσε δύο έγγραφα, που στάλθηκαν στον επιχειρηματία, και με τα οποία οι Κινέζοι φέρονται ν' «αναγνωρίζουν το τραγικό λάθος τους».

* * *

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Για παράδειγμα:

  • Ενας άνθρωπος που είναι χρόνια στην πιάτσα και προπονητής της Εθνικής Ομάδας, απευθύνθηκε σε κάποιον από το χώρο του body building, για βοήθεια;
  • Πριν κάνουν χρήση των ουσιών την πρώτη φορά γιατί δεν είχε γίνει έλεγχος των σκευασμάτων πριν δοθούν στους αθλητές;
  • Περίμεναν τους ελέγχους των αθλητών για να διαπιστώσουν αν όλα ήταν εντάξει; Πολύ περισσότερο που όλα έγιναν μέσω μιας παραγγελίας από το διαδίκτυο.
  • Τόσο «ερασιτεχνικά» λειτουργεί το «εθνικό καμάρι» της Αρσης Βαρών...;
  • Εστω τη δεύτερη φορά, γιατί δεν έγινε (σ.σ. αν δεν έγινε) χημικός έλεγχος των ουσιών, αφού επρόκειτο για καινούργια παρτίδα;

Ενα, πάντως, συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η υγεία των αθλητών επαφίεται στους επιχειρηματίες του κλάδου της ντόπας, αφού οι αρμόδιοι - που δεν κάνουν ελέγχους - δε γνωρίζουν. Κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά για το μέλλον, αφού υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα προτιμούσαν να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της πλήρους απεμπλοκής του κράτους και των ομοσπονδιών από τους αθλητές, ώστε οι πολυεθνικές και οι χορηγοί να κάνουν απευθείας κουμάντο και με τη βούλα του νόμου...

  • Νωρίτερα, κατ' εξουσιοδότηση του προπονητή, ο συνήγορος του δήλωνε την πικρία του κυρίου Ιακώβου, για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που σιωπούν εκκωφαντικά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ