Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
«ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ»
Σφαγιάζει δικαιώματα με ατομικές συμβάσεις

Απαγορεύει στους περίπου 400 εργαζόμενους στα έργα της Εγνατίας Οδού ακόμα και να αρρωστήσουν! Καταγγελία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που αποκάλυψε την κατάπτυστη σύμβαση και καλεί σε καθολική συμμετοχή στην απεργία

Εργάτες στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού συζητούν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννη Πάσουλα, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή
Εργάτες στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού συζητούν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννη Πάσουλα, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή
Μια αποκαλυπτική, κατάπτυστη, μεσαιωνική ατομική σύμβαση εργασίας επιβάλλει στους πάνω από 400 εργαζομένους της η κατασκευαστική εταιρεία ΑΕΓΕΚ ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου «Γέφυρα Αράχθου» στην Εγνατία Οδό. Την ίδια ώρα που χρωστάει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του μήνα Μάρτη, ενώ τρέχει και ο Απρίλης, η εταιρεία έχει επιβάλει μεταξύ άλλων την αφαίρεση του δικαιώματος στην απεργία και στην ασθένεια (!), την πολυειδικότητα, τη δουλειά τις αργίες, τη μετάθεση όπου κρίνει η εταιρεία αναγκαίο με έξοδα του εργαζόμενου, κ.ά.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η οποία αποκαλύπτει αντίγραφο της σύμβασης, καλεί τους εργαζόμενους «να πετάξουν στα σκουπίδια τη σύμβαση του Μεσαίωνα και μαζί με τα άλλα συνδικάτα τους να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αύξηση των μισθών και ημερομισθίων». Ο εργασιακός Μεσαίωνας που βιώνουν οι εκατοντάδες εργάτες της εταιρείας καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να απεργήσουν μαζικά στις 16 του Απρίλη.

Οπως καταγγέλλει, η εταιρεία, με μια σύμβαση τεσσάρων σελίδων, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν κάθε δικαίωμα στο όνομα των συμφερόντων της. «Φαίνεται ότι η εν λόγω εταιρεία -υπογραμμίζει - μέσω του εκπροσώπου της, κ. Τάτση, θεωρεί τους εργάτες δούλους και αποφάσισε να τους περάσει αλυσίδες». Μάλιστα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η εταιρεία τούς υποχρέωσε να υπογράψουν τις συμβάσεις χωρίς να τους δώσει καν την ευκαιρία να τη διαβάσουν.

Τι προβλέπει η ατομική σύμβαση

Πιο συγκεκριμένα, με την κατάπτυστη σύμβαση:

  • Η εταιρεία υποχρεώνει τον εργαζόμενο να δέχεται τη μετάθεσή του, οπουδήποτε έχει δουλειά, πληρώνοντας ο ίδιος τα έξοδα μετακίνησής του!(Αρθρο 2, «Σαν συμφωνημένος τόπος παροχής της εργασίας του εργαζόμενου καθορίζονται όλα τα μέρη και τόποι όπου η εταιρεία διατηρεί τώρα ή θα ιδρύσει στο μέλλον υποκαταστήματα, γραφεία, εργοτάξια, αποθήκες ή εγκαταστάσεις εν γένει κάθε φύσεως, στα οποία ανεξαρτήτως από το μέρος όπου ο εργαζόμενος θα προσφέρει το πρώτο τις υπηρεσίες του, η εταιρεία θα δικαιούται να τον μεταθέσει και στα οποία ο εργαζόμενος θα υποχρεούται να προσφέρει τις υπηρεσίες του, κατά τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρείας και για οποιοδήποτε μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς η μετάθεση να θεωρηθεί βλαπτική μεταβολή των αρχικών όρων ή εκτός έδρας απασχόληση (...) Η μετάβαση του εργαζόμενου στον τόπο εργασίας θα γίνεται ιδίαις δαπάναις του»).
  • Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να εκτελεί εργασίες που του υποδεικνύει η εταιρεία ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι, σχέση με την ειδικότητά του.(Αρθρο 1, «Συμφωνείται ακόμα ότι ο εργαζόμενος ανάλογα με τις επιχειρηματικές και υπηρεσιακές ανάγκες της εταιρείας, θα παρέχει τις υπηρεσίες του και σε κάθε άλλο τμήμα, εργασία, θέση ή ειδικότητα, τα καθήκοντα της οποίας θα μπορεί, κατά την κρίση της εταιρείας, να εκπληρώσει, η οποία, τηρώντας τους νόμιμους περιορισμούς, μπορεί να τον απασχολεί σε οποιαδήποτε θέση ή ειδικότητα επιβάλλουν εκάστοτε οι ανάγκες αυτής και να τον μεταθέτει ή μετακινεί ανάλογα»).
  • Η εταιρεία επιχειρεί απροκάλυπτα να υπονομεύσει και το δικαίωμα του εργαζόμενου στην απεργία.(Αρθρο 12, «Ο εργαζόμενος πρέπει να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν θα προσβάλλει ή βλάπτει την επιχειρηματική και κοινωνική εικόνα, τη φήμη και την υπόληψη της εταιρείας»).
  • Η εταιρεία απαγορεύει και την ασθένεια, καθώς διεκδικεί το δικαίωμα να επιστρατεύει τον «γιατρό της» (!) για να εξετάζει αν όντως κάποιος εργαζόμενος είναι ασθενής.(Αρθρο 11, «Η εταιρεία θα δικαιούται να ελέγχει τους σχετικούς ισχυρισμούς του εργαζόμενου, σε περίπτωση μεν ασθενείας με γιατρό της εκλογής της, σε περίπτωση δε άλλου κωλύματος με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο»).
  • Υποχρεώνει τον εργαζόμενο να δουλεύει Σάββατα, Κυριακές, αργίες, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.(Αρθρο 4, «Η εταιρεία ανάλογα με τις κατά την κρίση της επιχειρηματικές της ανάγκες και τις εκάστοτε ανάγκες του έργου, επιφυλάσσει εις εαυτήν το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο και κατά μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, υπό τους όρους και μέσα στα πλαίσια και τους περιορισμούς του νόμου»).
  • Επιχειρεί την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου, όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση βροχής.(Αρθρο 11, «Ρητά συμφωνείται ότι σε περιπτώσεις ασυνήθων βροχοπτώσεων, μεγάλων χιονοπτώσεων, κλπ., αν δεν παρέχεται εργασία δεν θα καταβάλλονται αποδοχές στον εργαζόμενο»).
  • Η όποια καθυστέρηση του εργαζόμενου να προσέλθει στο χώρο εργασίας θεωρείται αδικαιολόγητη και συνεπάγεται απόλυση χωρίς αποζημίωση.(Αρθρο 12, «Ο εργαζόμενος οφείλει να προσέρχεται στο χώρο εργασίας του εγκαίρως. Εστω και μικρή καθυστέρηση αδικαιολόγητη αποτελεί μονομερή καταγγελία της παρούσης από τον ίδιο τον εργαζόμενο και συνεπάγεται τη λύση της χωρίς να εδραιώνει δικαίωμά του προς αποζημίωση».
  • Αφαιρεί το δικαίωμα της άδειας το καλοκαίρι.(Αρθρο 15, «Λόγω της φύσεως του έργου (εκτέλεση εργασιών σε ανοικτό υπαίθριο χώρο) οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν σε πλείστες περιπτώσεις, ιδία δε κατά την περίοδο του χειμώνα, την παροχή εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων. Κατά την περίοδο ή τις περιόδους αυτές, η εταιρεία δικαιούται να χορηγεί στον εργαζόμενο τμήμα ή και το σύνολο της κανονικής ετήσιας άδειας αναψυχής»).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ