Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Νέα ερωτηματικά

Νέο... λάθος, παρερμηνεία ή κάτι άλλο; Το ερώτημα αφορά ένα καινούριο στοιχείο που προέκυψε χτες στην υπόθεση ντόπινγκ της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών. Από το δικαστικό ρεπορτάζ έγινε γνωστό ότι - σύμφωνα με τις πηγές του - στους 11 αθλητές και αθλήτριες βρέθηκε μια ουσία και όχι τρεις, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αρσης Βαρών!

Το εργαστήριο της Κολωνίας, φέρεται, να ενημέρωσε τον εισαγγελέα ότι βρέθηκε μια απαγορευμένη ουσία (μεθυλτριενολόνη) που είναι ένα ισχυρό αναβολικό. Και οι υπόλοιπες δύο (βουπρενορφίνη, αντιοιστρογόνο) ν' αναφέρονται με άλλη ένδειξη. Αυτό αποδόθηκε, μέσω διαφορετικών εξηγήσεων - πιθανολογήσεων, ως ανεύρεση μιας ουσίας και όχι τριών. Μάλιστα, η διαφορά (1 ή 3 ουσίες) αποδίδεται σε λάθος μετάφραση (!) του εγγράφου που στάλθηκε από το εργαστήριο της Κολωνίας στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία. Εκδοχή την οποία επιβεβαίωσαν - επικαλέστηκαν και μέλη του ΔΣ στην Ελληνική Ομοσπονδία.

Αν αυτή η εκδοχή μετατραπεί σε γεγονός, διαφοροποιείται σημαντικά η υπόθεση. Οχι για τους αθλητές - που έτσι και αλλιώς είναι θετικοί σ' έλεγχο ντόπινγκ - αλλά για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Στην περίπτωση που δε βρέθηκαν οι άλλες δύο ουσίες (κυρίως η βουπρενορφίνη, θυμίζουμε υποκατάστατο για εξάρτηση από μείζονα οπιώδη φάρμακα αλλά και ισχυρό αναλγητικό) τότε δεν κινδυνεύει κανείς να κατηγορηθεί για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών. Από την άλλη, γιατί οι Κινέζοι ζήτησαν συγνώμη για λάθος που δεν έγινε;

Πάντως άλλες πηγές (που έχουν τις - και επιστημονικές - γνώσεις και την εμπειρία) δίνουν μια άλλη εξήγηση. Σε περίοδο που δεν υπάρχουν αγώνες, οι δύο ουσίες (βουπρενορφίνη, αντιοιστρογόνο) δε θεωρούνται ουσίες ντοπαρίσματος. Το εργαστήριο της Κολωνίας λοιπόν - εκτιμούν πως - ανέφερε την ουσία για ντοπάρισμα (μεθυλτριενολόνη). Και επιπλέον επισημαίνεται η ανίχνευση των άλλων δύο ουσιών, που όμως - αφού δε βρισκόμαστε μέσω αγώνων - δε θεωρούνται παράγοντες ντοπαρίσματος. Στην περίπτωση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται (και) διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.

Για τις 2 Μάη ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία χτες, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ανδ. Καραφλό, οι ένδεκα αθλητές της Αρσης Βαρών (έχουν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου) προκειμένου να ετοιμάσουν τα υπομνήματά τους.

Σήμερα στο γραφείο του εισαγγελέα έχουν κληθεί να βρεθούν (επίσης με την ιδιότητα του υπόπτου) ο Χρ. Ιακώβου και η (επίσης προπονήτρια) Μ. Χριστοφορίδου. Στο μεταξύ εκτός άρσης βαρών - και τυπικά - είναι από χθες ο Χρ. Ιακώβου αφού υπέβαλλε την παραίτησή του (αν και ήταν σε διαθεσιμότητα από το ΔΣ της ομοσπονδίας).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κρούσματα (2009-04-30 00:00:00.0)
Στη... στεριά ο Δρυμωνάκος (2008-05-22 00:00:00.0)
«Θολά νερά» και ερωτήματα (2008-05-15 00:00:00.0)
Εξετάζονται οι διασυνδέσεις Τζέκου με εταιρία αναβολικών (2004-09-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-03-06 00:00:00.0)
Μείον... δύο για Σίδνεϊ; (2000-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ