Σάββατο 19 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τη δίωξη κατά του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων

Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας «είναι και δεν είναι ανεξάρτητη, είναι και δεν είναι αξιόπιστη, είναι και δεν είναι αποτελεσματική». Αυτά έγραφε προ ετών ένας από τους δημοκρατικότερους και εγκυρότερους προέδρους του Αρείου Πάγου, ο Στέφανος Ματθίας. Και όχι μόνο οι παροικούντες τη δικηγορική Ιερουσαλήμ αλλά όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν τι εννοούσε. Παρά τα όσα θετικά βήματα έχουν γίνει, όσο υφίσταται ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την πολιτική εξουσία με τη Δικαιοσύνη, μέσω του διορισμού της ηγεσίας της από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αυτονομία της τελευταίας δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων των δικαστών φαίνεται να εισφέρει ένα αποτελεσματικό θεσμικό αντίβαρο στις προσπάθειες χειραγώγησης ή καθοδήγησης της Δικαιοσύνης, ενίοτε σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της. Την τελευταία περίοδο, όμως, οι συνεχείς παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μερικές φορές εντός των άκρων ορίων των αρμοδιοτήτων του, συχνότερα όμως παρά το νόμο ή το Σύνταγμα, τείνουν να γυρίσουν τη Θέμιδα στις πριν τη μεταπολίτευση εποχές.

Στην πρώτη κατηγορία παρεμβάσεων ανήκουν αναιρέσεις υπέρ του νόμου, οι οποίες ναι μεν ανήκουν στις αρμοδιότητές του, από την άλλη όμως αντικειμενικά δίδουν την εντύπωση ότι ασκούνται πάντοτε προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του δημοσίου, όπου η μείζων Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από παρόμοια αναίρεση, ανέτρεψε την προηγούμενη νομολογία της.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι παρεμβάσεις σε σημαντικού νομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος υποθέσεις, επί των οποίων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είτε δεν είχε αρμοδιότητα, είτε την άσκησε παραβιάζοντας ουσιαστικές συνταγματικές διατάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση των καμερών: Ως κεραυνός εν αιθρία, ενώ αναμενόταν η ετυμηγορία του φυσικού δικαστή, του ΣτΕ, επί σχετικών αιτήσεων ακύρωσης, εκδόθηκε γνωμοδότησή του ως φύλλο συκής νομιμοφάνειας της παρανομίας. Πέραν του ότι η εν λόγω γνωμοδότηση είναι σε πολλά σημεία αντισυνταγματική, εκδόθηκε καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, εφόσον οι εισαγγελείς γνωμοδοτούν μόνον εφόσον το υπό κρίση νομικό ζήτημα δεν έχει εισαχθεί στα δικαστήρια.

Δυνητικά η πιο επικίνδυνη για τους θεσμούς και μνημείο αντισυνταγματικότητας είναι η πρόσφατη προκαταρκτική εξέταση (που εξελίχθηκε σε πειθαρχική δίωξη) σε βάρος του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων, για εύλογη κριτική που είχε ασκήσει ως προς την απονομή της δικαιοσύνης. Ο βασικός κίνδυνος που ελλοχεύει στην προσπάθεια αυτή ελέγχου της γνώμης και της ελευθερίας έκφρασης έγκειται στο ότι επιχειρεί την ανατροπή του παραδείγματος που είχε επιβληθεί στην πολιτική Δικαιοσύνη κατά την περίοδο της «φωτισμένης» προεδρίας Ματθία, μέσω της φίμωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δικαστικών.

Για το λόγο αυτό η υπόθεση της δίωξης κατά του προέδρου Μπάγια δεν αφορά μόνον τον ίδιο, ούτε μόνον τους εισαγγελείς, ούτε μόνον τους δικαστικούς, ούτε μόνο όσους εργάζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης. Μας αφορά όλους, γιατί θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.


Γιώργος ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Δικηγόρος, αναπλ. καθηγητής ΑΠΘ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ