Σάββατο 19 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ
Τους «καίει» ξανά η κυβέρνηση

Αγριος εμπαιγμός προς τους χιλιάδες πυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφους που εξαιρούνται του δικαιώματος καταβολής αποζημίωσης

Μόλις οκτώ μήνες χρειάστηκαν τελικά για να αποκαλυφθούν τα χονδροειδή ψέματα της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων κατοίκων της Ηλείας, της Αχαΐας, της Εύβοιας και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας μας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Χτες, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δημοσίευσε την κυβερνητική «λίστα» με τις 50 περιπτώσεις στις οποίες όσοι πυρόπληκτοι υπάγονται, δε δικαιούνται αποζημίωσης, ολοκληρώνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο την καταστροφή.

Φυσικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι υποσχόταν, αφού η κυβερνητική κουστωδία που περιόδευε τις πληγείσες περιοχές τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβρη, μπορεί να υποσχόταν «άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις», σε δεύτερο πλάνο και χαμηλοφώνως συμπλήρωνε, «με κοινοτικά συμβατό τρόπο».

Ηταν αυτό δηλαδή που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυπτε και προειδοποιούσε τους πυροπαθείς, ότι η κυβέρνηση μπορεί τότε - προεκλογική περίοδος γαρ... - να υποσχόταν «λαγούς με πετραχήλια», στη συνέχεια όμως θα κρυβόταν πίσω από τους αντιαγροτικούς κανονισμούς των κοινοτικών ΠΣΕΑ και του ΕΛΓΑ, διότι ποτέ δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να χορηγήσει πραγματικές και πλήρεις αποζημιώσεις στους πυροπαθείς αγρότες.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης καθόρισαν 50 εξαιρέσεις από το πρόγραμμα ενισχύσεων - ΦΕΚ τ. Β΄ αρ. 646 - βάσει των οποίων χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι στερούνται του δικαιώματος είσπραξης αποζημιώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δε δικαιούνται καταβολής αποζημίωσης:

  • Αγροτοκτηνοτρόφοι των οποίων η ζημιά δεν υπερβαίνει το 30% των εκμεταλλεύσεών τους - όπως προβλέπει και ο κανονισμός των ΠΣΕΑ.
  • Για ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε αμέλεια, υπαιτιότητα ή παράλειψη του αιτούντος ή τρίτου.
  • Για ζημιές που διευρύνθηκαν ή επεκτάθηκαν, επειδή οι πληγέντες δεν έλαβαν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό ή την αποκατάσταση των ζημιών αυτών.

Καλούνται δηλαδή οι πυρόπληκτοι να αποδείξουν ότι οι φλόγες που κατέκαψαν ολόκληρη την Ηλεία και φυσικά και τις δικές τους περιουσίες, δεν ήταν από δική τους αμέλεια. Η παραπάνω εξαίρεση που θέτει η κυβέρνηση της ΝΔ, αρκεί από μόνη της να προκαλέσει την ανεξέλεγκτη οργή των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που βλέπουν να εμπαίζονται ασύστολα και χυδαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ