Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

Την παραπέρα στήριξη της κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών, που προωθείται μέσα από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέδειξε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του Κόμματος επισήμανε ότι «η ΕΤΕπ καλείται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη στήριξη χρηματοδότησης του ιδιωτικού κεφαλαίου, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, την προώθηση της ιδιωτικοποίησης υποδομών ενέργειας, μεταφορών και χωροταξίας και να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα σύμπραξης με ιδιώτες. Δηλαδή υποδομές χρήσιμες για το κεφάλαιο, με ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση, κερδοσκοπώντας και με αυτή τη μορφή. Ο προσανατολισμός και τα κριτήρια της ΕΤΕπ διέπονται από τους κανόνες του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς. Συνεπώς δεν αφορά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την εξασφάλιση νέων κερδών για το κεφάλαιο».

Οπως τόνισε η Δ. Μανωλάκου, «τα μονοπώλια δεν απομυζούν μόνο κοινοτικές και εθνικές χρηματοδοτήσεις, εκμεταλλευόμενα υποδομές και μεγάλα έργα, αλλά και πόρους που τους παρέχει η ΕΤΕπ. Μειώνουν έτσι τα ήδη ελάχιστα ίδια κεφάλαια που χρησιμοποιούν, αναλαμβάνοντας έργα που εκμεταλλεύονται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Τα φορολογικά έσοδα, η συρρίκνωση επιδομάτων και επιδοτήσεων από μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και συνολικότερα τα λαϊκά στρώματα, μετατρέπονται σε χρηματοδοτήσεις των μονοπωλίων.

Ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως σε νησιά του Αιγαίου, διόδια που αυξάνονται κατακόρυφα σε δημόσιους μεγάλους δρόμους, συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα κ.ά. Τέτοια έργα θέλουν να εμπλουτίσουν με δάνεια προς ιδιώτες και μάλιστα με κρατική εγγύηση. Παρόμοια έργα, που στο επίκεντρο δεν είναι οι ανάγκες των λαών, προωθούνται και σε τρίτες χώρες προκειμένου να διεισδύσουν, να εξασφαλίσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις, στο όνομα της ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ