Πέμπτη 24 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Οι ανατιμήσεις έφτασαν το 40%!

Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ αποκαλύπτουν την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ

Οι γενικευμένες ανατιμήσεις, η άγρια κερδοσκοπία των μονοπωλίων και της «ελεύθερης αγοράς» συνολικά, σε συνδυασμό με τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα που παραμένουν καθηλωμένα σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσο και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που πρόσκεινται στα δύο κόμματα συνθέτουν το σκηνικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και το φετινό Πάσχα, που δεν αποτελεί εξαίρεση στην «παράδοση» των τελευταίων δεκαετιών. Την ίδια στιγμή, παίζοντας με συνέπεια το ρόλο τους, και τα δύο κόμματα επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν από τις ευθύνες που φέρουν ακέραια για την καθημερινή επίθεση που δέχεται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Το μεν ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κροκοδείλια δάκρυα για τη σημερινή κατάσταση, αποσιωπώντας ότι εκχώρησε «γην και ύδωρ» στους κερδοσκόπους. Η δε ΝΔ, επαναλαμβάνοντας πρακτικές του ΠΑΣΟΚ, όπως το ...στρώσιμο του τραπεζιού με δυο κιλά ντομάτες, τρία μαρούλια κι ένα κιλό λεμόνια, σε μια χυδαία προσπάθεια να διαστρεβλώσει τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ακόμα, όμως, κι έτσι δεν τους... βγαίνει με τίποτα, αφού ακόμα και μ' αυτά τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα οι ανατιμήσεις που προκύπτουν φέτος σε σχέση με πέρσι σε μια σειρά προϊόντα φτάνουν μέχρι και 100%, όπως στα λεμόνια που η χαμηλή περσινή τιμή ήταν με τα επίσημα στοιχεία 0,7 και φέτος 1,40 ευρώ. Αρκούντως προκλητική εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όταν στο πλαίσιο της κοροϊδίας των εργαζομένων φτάνει στο σημείο να κομπάζει ότι ενώ η τιμή της ντομάτας την προηγούμενη εβδομάδα είχε φτάσει στα 3,5 ευρώ το κιλό, φαίνεται να έχει «πτωτική πορεία» τις τελευταίες μέρες στα 2,5 ευρώ το κιλό, κάτι για το οποίο προφανώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ...ευχαριστημένοι!

Η καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων, η αυξανόμενη δυσκολία που αντιμετωπίζουν προκειμένου να αγοράσουν τα απολύτως αναγκαία για ένα σπιτικό, οι ίδιες οι τιμές, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια και η «απελευθέρωση της αγοράς», οι τιμές μονίμως θα αυξάνονται, με στόχο την αύξηση των μονοπωλιακών κερδών σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι αποκαλυπτικό ότι σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, από το Δεκέμβρη του 2006 μέχρι σήμερα, οι τιμές σε δεκάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης έχουν αυξηθεί σε ποσοστά που φτάνουν και 44%! Κι αυτό σε μια περίοδο που η προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προέβλεπε την παχυλή «αύξηση» των 77 λεπτών την ημέρα, ενώ για φέτος οι ...αυξήσεις στο μεροκάματο είναι της τάξης του 1 ευρώ.

Οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών είναι οφθαλμοφανείς, αν συγκρίνει κανείς τις τιμές περισσότερων από εξήντα προϊόντων μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης για το Δεκέμβρη του 2006, σε σύγκριση με τις τιμές που πωλούνταν τα ίδια προϊόντα προχτές Μ. Τρίτη.

Από τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις που καταγράψαμε είναι: Ζυμαρικά 43,9%, αλλαντικά 40%, έλαια 39,2%, αλεύρια 33,7%, μπίρες - οινοπνευματώδη 26,8%, τυριά 25,3%, καραμέλες - ζαχαρωτά 22,6%, αυγά 21,3%, σοκολατοειδή 20,9%, ψωμί του τοστ 19,4%, σάλτσες - ντοματοειδή 18,4%, προϊόντα καθαρισμού - απορρυπαντικά 17,4%, όσπρια - ρύζια 16,8%, δημητριακά 12,8%, γάλατα 11,9%.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση, των ατέρμονων ανατιμήσεων και της αδυσώπητης ακρίβειας, είναι ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενοι με μεγάλη δυσκολία θα τα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών και της παράδοσης, με τους κερδοσκόπους να μη χάνουν ευκαιρία να στήσουν τον παραδοσιακό... «χορό» των ευκαιριακών ανατιμήσεων ελέω «απελευθέρωσης». Τα «ντόπια» αρνιά και κατσίκια «γάλακτος» πωλούνταν χτες στη Βαρβάκειο ως επί το πλείστον στα 8-10 ευρώ το κιλό και στα συνοικιακά κρεοπωλεία στα 10-12 ευρώ το κιλό. Οσο για τα οπωροκηπευτικά η τιμή της ντομάτας συνεχίζει να σύρει το χορό της ακρίβειας, ξεπερνώντας ακόμα και τα 2,50 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια πωλούνται μέχρι και 1,50 ευρώ, τα μαρούλια στα 40-70 λεπτά το ένα, οι πατάτες φτάνουν και τα 90 λεπτά το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ