Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΙΟΜΑΓΝ»
Απαιτείται η επαναλειτουργία της

Σε συγκέντρωση κατοίκων και εργαζομένων, την Κυριακή στο Μαντούδι, καλούν  οι πρώην εργαζόμενοι

Επαναδραστηριοποιούνται οι πρώην εργαζόμενοι της υπό πτώχευση μεταλλευτικής επιχείρησης ΒΙΟΜΑΓΝ, διεκδικώντας δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, καθώς επίσης και την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Στους 350 πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης οφείλονται 600 εκατ. δραχμές από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Οι πρώην εργαζόμενοι έκαναν την προηγούμενη Κυριακή μια πρώτη συνέλευση στο Μαντούδι, όπου συζήτησαν την κατάσταση - έξω από το κλειστό Γυμναστήριο Μαντουδίου, καθώς δεν τους παραχώρησαν το χώρο - και αποφάσισαν νέα συγκέντρωση αύριο, Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Μαντουδίου, καλώντας όμως νέους άνεργους της περιοχής, εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους και τους φορείς τους να συμμετέχουν και να συναποφασίσουν την παραπέρα πορεία.

Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας έχει εκφραστεί με έντονο τρόπο η αντίθεση φιλοκυβερνητικών παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι Κηρέως, Νηλέως), οι οποίοι διακηρύσσουν ότι «ο κύκλος του λευκολίθου έχει κλείσει για την περιοχή». Στη βάση αυτής της λογικής κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την ενότητα των εργαζομένων και των κατοίκων, οι οποίοι διαπιστώνουν τις κυβερνητικές ευθύνες και εξακολουθούν να θεωρούν τον «πρώην Σκαλιστήρη» έργο ζωής για την περιοχή.

Οι απολυμένοι της ΒΙΟΜΑΓΝ και οι συνάδελφοί τους ζητούν να σταματήσει και το «πλιάτσικο» που γίνεται αυτή τη στιγμή σε εγκαταστάσεις και πρώτες ύλες, με το πρόσχημα της πτωχευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα των μεταλλείων λευκολίθου της Βορειοκεντρικής Εύβοιας είναι τελειωμένο και ετοιμάζεται να παραδώσει τα τεράστια αποθέματα λευκολίθου και τη γη σε πολυεθνικές, όπως η αυστριακή «RADEX» και άλλες, ενώ προσανατολίζεται σε εισαγωγές από την Τουρκία και άλλες χώρες για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση όχι μόνο άφησε στο απυρόβλητο τον ιδιοκτήτη της ΒΙΟΜΑΓΝ Κ. Βαρβούτη, ο οποίος παραβίασε πολλά σημεία της συμφωνίας πώλησης, αλλά εξυπηρετεί και τον εφοπλιστή Καρρά, στον οποίο πριν την πτώχευση είχαν νοικιαστεί οι δεξαμενές καυσίμων της ΒΙΟΜΑΓΝ. Ο εφοπλιστής θέλει να κάνει κέντρο διανομής στις δεξαμενές που βρίσκονται στο λιμάνι Κυμασίου. Ωστόσο, η περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε στο τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας για να πάρει τη σχετική άδεια, απορρίφθηκε. Στη συνέχεια και παρά τις αντιδράσεις των φορέων της περιοχής, η μελέτη εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ