Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΑΓΑ
Αντιιμπεριαλιστική ασπίδα!

Χιλιάδες αγωνιστές από όλη την Ευρώπη και άλλες χώρες καταφτάνουν στην Πράγα για να συμμετέχουν στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Χιλιάδες Τσέχοι αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για την «προστασία» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Associated Press

Χιλιάδες Τσέχοι αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για την «προστασία» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών
Με μικρές εκδηλώσεις που αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκφράστηκαν χτες οι πρώτες αντιδράσεις Τσέχων εργαζομένων, αλλά και χιλιάδων ακόμη συναδέλφων τους από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και τη «νέα τάξη», καθώς και στο ρόλο και την πολιτική που χαράζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίοι συνεδριάζουν την Τρίτη στην Πράγα.

Σήμερα αναμένεται να γίνει η μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει η οργάνωση «Κίνημα Ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» από κοινού με τσέχικα συνδικάτα εργαζομένων και πολιτικά κόμματα. Στο μεταξύ έχει εκδοθεί διαταγή απαγόρευσης των διαδηλώσεων που διακόπτουν την κυκλοφορία και η πόλη είναι σε κατάσταση «κατοχής» με 11.000 αστυνομικούς (το 25% της συνολικής δύναμης της χώρας!) και 5.000 στρατιώτες. Τις δυνάμεις καταστολής έχουν εκπαιδεύσει κλιμάκια του FBI και της αστυνομίας των ΗΠΑ.

Οι διάφορες εκδηλώσεις θα επεκταθούν για αρκετές ακόμη μέρες, ενώ την Τρίτη, που θα γίνει η έναρξη της συνεδρίασης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αναμένεται μια ακόμη μεγάλη συγκέντρωση. Ενας από τους στόχους είναι και η περικύκλωση του κτιρίου όπου θα γίνεται η συνεδρίαση.

Σήμερα θα έφταναν στην Πράγα και οι πρώτοι Ελληνες συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και όσοι ακόμη ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στις αντικαπιταλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις. Πούλμαν με Ελληνες αγωνιστές έχουν ξεκινήσει από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Γενικά, μέχρι χτες δεν είχε φτάσει στην Πράγα το κύριο σώμα των διαδηλωτών, που αναμένεται να φτάσουν τους 20.000.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και τον Τηλέμαχο Γαβριηλίδη, μέλος της ΚΕ. Οπως έχει ανακοινωθεί από το ΚΚ Τσεχίας, στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος πολυπληθείς αντιπροσωπείες συνδικάτων, οργανώσεων νεολαίας, κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία.

Σήμερα αναχωρεί για την Τσεχία αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για να συμμετάσχει στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις.

Την Τρίτη στο Σύνταγμα

Οι εκδηλώσεις όμως δεν περιορίζονται στην Πράγα, καθώς και στην Ελλάδα το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συλλαλητήριο, την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, στις 7μμ, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα (Σύνταγμα).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: «Ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Οι αρνητικοί για τους λαούς συσχετισμοί δύναμης, που δημιουργήθηκαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, δεν είναι τελεσίδικοι, μπορούν ν' αλλάξουν με την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, μαζική πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης».

Η συγκέντρωση εντάσσεται στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια στα μονοπώλια και την ιμπεριαλιστική «παγκοσμιοποίηση», αλλά και «στο γενικότερο αγώνα ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που επιβάλλει στους λαούς το κεφάλαιο, η ιμπεριαλιστική "νέα τάξη" πραγμάτων», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, «στρέφεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις επεμβάσεις στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών, στην καταπάτηση των δημοκρατικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών, στη μετατροπή του ΟΗΕ σε βραχίονα των επιθετικών σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, στην απόφαση για τη διχοτόμηση της Κύπρου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαγόρευση συγκέντρωσης του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (2008-04-11 00:00:00.0)
Βήματα και αντιθέσεις (2007-11-01 00:00:00.0)
«Ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος» ! (2000-09-26 00:00:00.0)
Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών (2000-09-26 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» (2000-09-24 00:00:00.0)
Αντίσταση από την Αθήνα μέχρι την Πράγα (2000-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ