Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να το προστατέψουμε !

Η διοίκησή του καλεί σε υπεράσπιση του σωματείου και της ταξικής του δράσης, από την επίθεση κυβέρνησης - κατασκευαστών, όπως εκδηλώνεται μέσω της ΠΑΣΚΕ, κατά των εκλογών

Με τη συνολική αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους, «συνδέει» το συνδικάτο Οικοδόμων και τη δεύτερη επίθεση της ΠΑΣΚΕ για ακύρωση των εκλογών του, με έφεση του στελέχους της, Χ. Καραγιάννη απέναντι στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, που εκδικάζεται στις 7 Δεκέμβρη στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Πρόκειται για μια προσπάθεια κυβέρνησης - πολυεθνικών, κατασκευαστικών εταιριών ενάντια στη συνεπή ταξική αγωνιστική δράση που εκφράζει το συνδικάτο.

Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται, πέρα από τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την απόφαση να περάσει την «πολιτική του». Διάφοροι τρόποι επιλέγονται γι' αυτό και όχι μόνο τα δικαστήρια. Ξεσκονίζονται οι αύρες, παίρνονται μέτρα για απαγόρευση των διαδηλώσεων, υπογράφεται με τις ΗΠΑ το μνημόνιο για την αστυνομική συνεργασία, για να αντιμετωπιστούν οι «τρομοκράτες του συστήματος», το λαϊκό αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Ειδικότερα, σε σχέση με την προσπάθεια ακύρωσης των εκλογών του συνδικάτου, που έγιναν το Γενάρη του 2000: Η πρώτη αγωγή της ΠΑΣΚΕ για ακύρωση των εκλογών στο Μονομελές στις 27 Γενάρη 2000, έγινε για να χτυπήσει τη συμμετοχή στο συνέδριο της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ, των αντιπροσώπων του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος. Η συμμετοχή των 185.000 οικοδόμων στις αρχαιρεσίες (ιδιαίτερο ποσοστό στην ιστορία του συνδικάτου ) και το αποτέλεσμα των εκλογών, 94% κατά του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατικής ελίτ, ενόχλησαν ιδιαιτέρως τους κυβερνώντες, ενώ αύξησαν και τον αριθμό των αντιπροσώπων για τα συνέδρια.


Τα επιχειρήματα όμως, της ΠΑΣΚΕ κατέρρευσαν, στο κατάμεστο από οικοδόμους δικαστήριο, που βρέθηκαν εκεί για να στηρίξουν το συνδικάτο τους, από τα «δεν ξέρω» του μάρτυρα Θ. Μπιτσικάκη και την απουσία συγκεκριμένων στοιχείων του δικηγόρου της ΠΑΣΚΕ Β. Πήττα. Τελικά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ.1557/ 2000 απόφαση, απέρριψε την προσφυγή κατά του κύρους των αρχαιρεσιών του συνδικάτου, ως αόριστη.

Λίγο πριν οι δικηγόροι του Συνδικάτου Φ. Αρχιμανδρίτης και Α. Καίσαρης τόνιζαν πως «η παράταξη της ΠΑΣΚΕ δε νομιμοποιείται να ζητήσει ακύρωση σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 4 του νόμου 1264/82. Αίτηση ακύρωσης υποβάλλεται μόνο από το 1/50 των τακτοποιημένων μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης». Τα «σαθρά» επιχειρήματα των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών για παράνομη παράταση των εκλογών, παράνομες εγγραφές μελών κατά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και για συμμετοχή στις εκλογές χωρίς ασφαλιστικό βιβλιάριο υγείας, κατέρρευσαν παταγωδώς.

Η άσκηση έφεσης όμως της ΠΑΣΚΕ και η επιμονή ν' ακυρώσει τις εκλογές σε «μια εποχή, όπως τονίζει το συνδικάτο, που ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μπολιάζουν την εργατική τάξη με το "μικρόβιο" της συναίνεσης, της υποταγής και της εργασιακής ειρήνης, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι στο στόχαστρο των πολυεθνικών, έχει μπει ο ταξικός χαρακτήρας του συνδικάτου. Ενοχλούνται ιδιαίτερα από τη δράση του στα μεγάλα έργα ενόψει της Ολυμπιάδας, τη δράση του στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους».


Σε καταγγελία του, η διοίκηση καλεί όλα τα ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα να δώσουν μάχη και να ορθώσουν τείχος προστασίας του Συνδικάτου Οικοδόμων για να δοθεί με αξιώσεις η μάχη ενάντια στην επιχείρηση καταστροφής των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της υπεράσπισης και διεύρυνσης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ