Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ - ΘΗΒΑ
Δικομματικό έγκλημα στη βιομηχανική καρδιά της χώρας

Σε μια περιοχή 1.250 επιχειρήσεων και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων, οι συνέπειες από την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις

Το Νοσοκομείο Θήβας. Πέντε χρόνια μετά τη λειτουργία του, μονάδες παραμένουν κλειστές και οι ελλείψεις θερίζουν
Το Νοσοκομείο Θήβας. Πέντε χρόνια μετά τη λειτουργία του, μονάδες παραμένουν κλειστές και οι ελλείψεις θερίζουν
Η κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των χιλιάδων εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες της Υγείας, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη. Οταν όμως αυτή η κατάσταση αφορά την παραγωγική καρδιά της χώρας, τη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Θήβας, τότε γίνεται κάτι παραπάνω από εγκληματική.

Σε υγειονομικές μονάδες αυτής της περιοχής βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στα πλαίσια της πλατιάς εξόρμησης που πραγματοποιούν οι κομμουνιστές σε όλη τη χώρα για το ζήτημα της Υγείας.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από κάθε συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς στο ΙΚΑ των Οινοφύτων, στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και στο Νοσοκομείο της Θήβας, όπου βρέθηκε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, είναι το εξής: Σε μια περιοχή με πάνω από 1.250 δηλωμένες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους, με νερό μολυσμένο από το εξασθενές χρώμιο και περιβάλλον επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, με την Εθνική Οδό σε απόσταση αναπνοής, το επίπεδο των δομών και των υπηρεσιών Υγείας δεν είναι απλά αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και κατοίκων, εν έτει 2008. Είναι - επιπλέον - παράγοντας επιβαρυντικός, που δρα αθροιστικά σε βάρος της Υγείας.

Οι ελλείψεις κοστίζουν ζωές

Από τη συνάντηση με τους γιατρούς του ΚΥ Σχηματαρίου
Από τη συνάντηση με τους γιατρούς του ΚΥ Σχηματαρίου
Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές έχουν το δικό τους μερτικό στην επιδείνωση των συνεπειών από τα εργατικά «ατυχήματα», στην αδυναμία καταγραφής και αντιμετώπισης των επαγγελματικών ασθενειών και των κινδύνων που απειλούν τη Δημόσια Υγεία, ακόμα και στη στοιχειώδη αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων. Με λίγα λόγια, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις υπηρεσίες Υγείας της περιοχής με συνενόχους τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, κοστίζει στην κυριολεξία ζωές ανθρώπων και εξαντλεί μέχρι τελικής πτώσης το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα:

1. ΙΚΑ Οινοφύτων

  • Στο Διοικητικό Τμήμα, δυο ελεγκτές είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο 1.250 επιχειρήσεων που λειτουργούν σαν κράτος εν κράτει, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσουν την είσοδο στους υπαλλήλους του ΙΚΑ. Μέσα σ' αυτά τα εργασιακά γκέτο, πλάι στους 15.000 περίπου Ελληνες εργάτες δουλεύουν και περίπου 6.000 μετανάστες, με σχέσεις εργασίας που δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας των επιχειρήσεων είναι ότι ακόμα και σε αυτούς τους ελάχιστους ελέγχους, πάνω από 700 εργοδότες πιάστηκαν να παρανομούν ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΙΚΑ!

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοστασίων θεριεύουν τα εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 10 σοβαρά περιστατικά «ατυχημάτων» καταγράφονται εβδομαδιαία στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου, χωρίς να γίνεται λόγος για εκείνα που κουκουλώνονται πριν ακόμα περάσουν την πύλη του εργοστασίου.

  • Στο Υγειονομικό Τμήμα, η μια (!) νοσηλεύτρια που εκτελεί και χρέη διαχειρίστριας, αποθηκάριου, γραμματέα κ.ά. είναι ενδεικτική μόνο των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες και υποδομές που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, σε έναν τοπικό πληθυσμό που τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνάει και τις 50.000. Στη συνάντηση με το διευθυντή του Τμήματος, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει το «Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού» του ΙΚΑ, όπως η «έξυπνη κάρτα» και τα «πρωτόκολλα» των εξετάσεων, που στόχο έχουν να βάλουν νέο πλαφόν στις δαπάνες για την Υγεία, μεταφέροντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος από το κόστος στα λαϊκά στρώματα.

2. Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου

Το ετοιμόρροπο - σε μία του πτέρυγα - κτίριο (εξαιτίας των σεισμών του 1999) είναι ένα το κρατούμενο. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και τα παρεπόμενά τους προστίθενται στις δυσκολίες που γεννά η έλλειψη εξοπλισμού τέτοιου που θα μπορούσε να βελτιώσει μέχρι και κατά 80% τη διαγνωστική και θεραπευτική επάρκεια του Κέντρου. Το υπάρχον ελλιπές προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει σε ετήσια βάση 24.000 περιστατικά, 13.000 από τα οποία είναι έκτακτα.

Ακόμα παραπέρα: Η μη σύνδεση του Κέντρου Υγείας με τους τόπους δουλειάς και κατοικίας, όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες ανάγκες των χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων, το καθιστά ένα διακομιστικό σταθμό (με ασθενοφόρο ενταγμένο στο ΕΚΑΒ Χαλκίδας), με πλημμελή μάλιστα λειτουργία λόγω των ελλείψεων.

Κι αυτό την ώρα που - όπως τόνισε ο Γ. Μαρίνος μιλώντας σε γιατρούς και εργαζόμενους - σαν βασική μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το Κέντρο Υγείας θα μπορούσε να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, τη φροντίδα και αποκατάσταση, στην καταγραφή και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών, στην καταπολέμηση παραγόντων που επιβαρύνουν τη Δημόσια Υγεία, με επαρκή αριθμό γιατρών εργασίας και σε συνεργασία με τους τεχνικούς Ασφαλείας στις επιχειρήσεις.

3. Γενικό Νοσοκομείο Θηβών

Εδώ η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Το καινούριο κτίριο (πρωτολειτούργησε τον Αύγουστο του 2003) είναι άδειο από προσωπικό, αφού τα 71 κρεβάτια που έχουν ήδη αναπτυχθεί λειτουργούν με το προσωπικό του παλιού νοσοκομείου (36 κρεβάτια). Μέρος από τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές γίνεται προσπάθεια κάθε χρόνο να καλυφθούν με stage και συμβασιούχους, συνολικά 52 εργαζόμενοι, των οποίων η απασχόληση λήγει στις αρχές Ιούλη. Επίσης, λόγω έλλειψης προσωπικού, κλειστή παραμένει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με 12 κρεβάτια, η Μαιευτική και Παιδιατρική Κλινική, καθώς και ο αξονικός τομογράφος που δεν έχει φτάσει ακόμα στο νοσοκομείο.

Το Νοσοκομείο, παρά το ότι καλείται να αντιμετωπίσει τροχαία περιστατικά, δε διαθέτει αιμοδοσία, με αποτέλεσμα τραυματίες και αίμα να κάνουν «βόλτες» ανάμεσα στη Θήβα, τη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (με το σωματείο των οποίων συναντήθηκε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, όπως και με το διοικητή του νοσοκομείου) ομολογούν ότι αν κάποιος τραυματιστεί σε τροχαίο ή σε εργατικό ατύχημα το απόγευμα, τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα λόγω έλλειψης προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ