Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Παρέμβαση για την εθελοντική αιμοδοσία

Ανακοίνωση με αφορμή τις διαπιστωμένες ελλείψεις σε αίμα, αλλά και την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν για τη θεραπεία τους χιλιάδες ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία

Προσκλητήριο στα ταξικά συνδικάτα να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας στην παρέμβασή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες μέλη των σωματείων, αλλά και οι εργαζόμενοι από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας απευθύνει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του.

«Ο αγώνας αυτός θα είναι αποτελεσματικός όταν εντάσσεται στη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου - δωρεάν και υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση», τονίζει το ΠΑΜΕ. Περιγράφοντας την απαράδεκτη για τους πάσχοντες κατάσταση, σημειώνει: «Είναι προκλητικό το ότι ενώ χρειάζονται 125 γιατροί για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων, υπηρετούν μόνο 30 και από 200 νοσηλεύτριες υπηρετούν μόνο 60».

«Απαιτούμε - τονίζει το ΠΑΜΕ - από την κυβέρνηση, την ηγεσία του υπουργείου και τις διοικήσεις των νοσοκομείων να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε άμεσα να προσληφθεί όλο το απαραίτητο μόνιμο με σταθερή απασχόληση ιατρικό, νοσηλευτικό, αλλά και βοηθητικό προσωπικό για την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των μονάδων. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εξανθρωπισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών, υποδοχής και νοσηλείας των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας. Προϋπόθεση για την αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία και των άλλων μεταγγιζόμενων ασθενών, αλλά και γενικότερα για όλους εμάς που κάποια στιγμή θα χρειαστούμε αίμα, είναι η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα εξασφαλίσει την επάρκεια αίματος, αλλά και θα ελαχιστοποιήσει κάθε παράθυρο επικινδυνότητας στις μεταγγίσεις αίματος».

Ταξίματα εκ του ασφαλούς

Και ενώ η κατάσταση μιλάει από μόνη της, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατάπιε τη γλώσσα του για τις τρομακτικές ελλείψεις στις Μονάδες, παρότι μίλησε για «όλα τα άλλα» στο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, που έγινε στο Πόρτο Χέλι.

Κηρύσσοντας (16.5.2008) την έναρξη των εργασιών, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επί μακρόν στο διεθνή διαγωνισμό για το μοριακό έλεγχο που φαίνεται να φτάνει στο τέλος μετά από πλέον των δύο χρόνων λειτουργία μέσα από βασανιστικές διαδικασίες. Μέχρι αύριο οι δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές για τις τιμές, οπότε θα συνεδριάσει και η Διακομματική Επιτροπή. Δε θα μπορέσει όμως να κατακυρώσει το διαγωνισμό καθώς εκκρεμούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η μία εταιρεία εναντίον της άλλης.

Κατά τα άλλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχέθηκε την εξίσωση του επιδόματος πρόνοιας των θαλασσαιμικών με εκείνο των αιμορροφιλικών, καθώς και τη δημιουργία παρατηρητηρίου θαλασσαιμίας, που θα «έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση και τη διεξαγωγή μελετών για τη θαλασσαιμία, την καταγραφή των σύγχρονων εξελίξεων, την προώθηση των νέων θεραπευτικών μεθόδων και τη διάχυση της γνώσης για τη θαλασσαιμία, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των θαλασσαιμικών ασθενών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ