Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στη διευθέτηση

Ανακοίνωση της παράταξης, με αφορμή τη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στις 21 Μάη που αναβλήθηκε

Από παλιότερη κινητοποίηση των γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση των γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας
Να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, απαιτώντας σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 5ήμερο, 6ωρο, 35ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα, για να μην εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες που διευθετούν το χρόνο εργασίας και να καταργηθούν άμεσα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με 1.700 ευρώ για τον νέο ειδικευόμενο, αλλά και για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, καλεί τους γιατρούς με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ).

Το κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη «επιχείρηση» της κυβέρνησης να περάσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, με δέλεαρ την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης. «Νερό στο μύλο» της κυβέρνησης ρίχνει και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που συνομολογεί στη συμφωνία που πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα των γιατρών και την περίθαλψη των ασθενών.

Τη συναίνεση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, που θα ενσωματώνει τις οδηγίες της διευθέτησης, επικαλέστηκαν στην προχτεσινή τους σχετική ανακοίνωση και τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομίας και Οικονομικών.

Θα συνεχιστούν τα 80ωρα τη βδομάδα

Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η ΔΗΠΑΚ (με αφορμή τη γενική συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Μάη και αναβλήθηκε), υπογραμμίζει ότι υποτιμώντας την κινητοποίηση 550 τουλάχιστον γιατρών για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, η ΔΗΚΝΙ (παράταξη της ΝΔ) έβαλε θέμα απαρτίας και αποχώρησε από τη συνέλευση, γιατί θα καταδικαζόταν ο «διάλογος» με το υπουργείο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Προβόκαρε έτσι τη δυνατότητα μαζικοποίησης της συνέλευσης και υποτίμησε τους περίπου 250 συναδέλφους που είχαν μαζευτεί.

Η Πανεπιστημονική κατέθεσε το πλαίσιό της αναδεικνύοντας τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και την επιδίωξη μέσω της Συλλογικής Σύμβασης να εφαρμόσει τις κοινοτικές οδηγίες, που οδηγούν στο να συνεχίσουν οι γιατροί να κάνουν 10 και 12 εφημερίες, δουλεύοντας μέχρι και 80 ώρες την εβδομάδα. Αντίθετα, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΑΕΓ και ΑΡΣΙ αποδέχτηκαν άμεσα ή έμμεσα, μερικά ή ολικά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, επιδίωξαν να αποσυνδέσουν την ευρωπαϊκή οδηγία από τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για να «θολώσουν τα νερά».

Να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου

«Το "όχι" στην πρόταση του υπουργείου κρύβει για πολλές παρατάξεις ένα μεγάλο "ναι" στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ. Και καλεί τους γιατρούς να αποδυναμώσουν τα κόμματα της εργοδοσίας και των παρατάξεών τους, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, να απαιτήσουν να γίνει νέα γενική συνέλευση σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Μετά τη χτεσινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για το θέμα του ωραρίου των γιατρών, ακολούθησε πινγκ - πονγκ ανακοινώσεων ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας Γιώργο Φλωρίδη. Ο Γ. Φλωρίδης δήλωσε ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός», αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που προέκυψαν από την πρόσφατη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την Υγεία. Ενώ το υπουργείο ανταπάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ το έχει καταλάβει πανικός «από την κατ' αρχήν επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των νοσοκομειακών γιατρών, νόμιμα εκπροσωπούμενων από την ΟΕΝΓΕ» για την κλαδική συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ