Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκαλούν τις άνεργες γυναίκες

Το ότι η γυναικεία ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή των ανδρών (12,1% και 5,2% καταγράφεται επίσημα για το Φλεβάρη του 2008) είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι στο στόχαστρο της αντεργατικής πολιτικής βρίσκονται ιδιαίτερα οι νεαρές γυναίκες, ειδικά στην ηλικία που αποκτούν οικογένεια και κάνουν παιδιά. Πάνω από τρεις (33,58%) στις δέκα άνεργες γυναίκες και πάνω από δύο στους δέκα ανέργους συνολικά (21,79%) είναι νέες από 26 μέχρι 35 ετών! Σ' αυτήν τη βάση, ο ...προβληματισμός που καταθέτουν συνέχεια στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το δημογραφικό δεν είναι απλά υποκριτικός, αλλά και προκλητικός.

Η στρατηγική τους είναι απόλυτα υποταγμένη στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και γι' αυτό θέλουν τις γυναίκες να «συνδυάζουν» οικογενειακή και προσωπική ζωή, όπως βολεύει τις επιχειρήσεις. Δηλαδή με μερική απασχόληση, με εργασιακή περιπλάνηση, με το να αποτελούν «συμπληρωματική» εργατική δύναμη και γι' αυτό να «επανδρώνουν» μαζικά την απαραίτητη για το καπιταλιστικό σύστημα στρατιά των ανέργων. Τέτοιος ήταν και ο προβληματισμός που κατέθεσε προ ημερών στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα της Γυναίκας, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β΄ Αθήνας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, επισημαίνοντας ότι «για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχούν 1,25 παιδιά ετησίως. Υπολογίζεται πως μ' αυτούς τους ρυθμούς, το 2050, το 32,5% του πληθυσμού της χώρας μας θα είναι άνω των 65 ετών».

Για όσα θίξαμε προηγούμενα «ξέχασε» να μιλήσει. Αντίθετα, τόνισε - ανάμεσα σ' άλλα - ότι ωφελημένες από το Ν.3250/2004 για τη μερική απασχόληση σε ΟΤΑ, Δημόσιο και ΝΠΔΔ δεν είναι πλέον μόνο οι μανάδες παιδιών έως 12 ετών, αλλά γενικά οι μανάδες ανηλίκων παιδιών, παρουσιάζοντας την εξέλιξη αυτή ως νέα στήριξη των εργαζόμενων μητέρων. Κόμπασε ότι «υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις» να προσλαμβάνουν πολύτεκνους, τέκνα πολύτεκνων κλπ. σε ποσοστό 8% του προσωπικού, όταν οι εργοδότες απολύουν ανενόχλητοι εργαζόμενες μανάδες γιατί «κοστίζουν» πολύ. Επαίνεσε τα ψίχουλα που πετά η κυβέρνηση με το 6μηνο άδειας που δίνει στις λεχώνες, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από την καταβολή μισθού για το διάστημα αυτό (αφού θα πληρώνει ο ΟΑΕΔ) και μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων στο ύψος του κατώτατου μισθού, λες και έκαναν κάτι για το οποίο πρέπει να τιμωρηθούν...


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ