Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΥΓΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Μόνο μια βάρδια με ευθύνη της κυβέρνησης

Οι εργαζόμενοι από χτες σταμάτησαν τις υπερωρίες σε 24ωρη βάση, επειδή δεν τους πλήρωνε το υπουργείο Υγείας ούτε άλλαξε τη λειτουργία του Κέντρου

Μια ακόμα πράξη στην άθλια μεταχείριση της εθελοντικής αιμοδοσίας έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση με την πολιτική της, καθώς εξανάγκασε τους εργαζόμενους του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να σταματήσουν από χτες την - έτσι κι αλλιώς απλήρωτη μέχρι τώρα - υπερωριακή εργασία τους. Δηλαδή, από χτες το μεσημέρι, το ΕΚΕΑ για πρώτη φορά θα λειτουργεί μόνο στην πρωινή βάρδια και όχι σε 24ωρη βάση όπως επιβάλλει ο χαρακτήρας του και όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι όχι μόνο του ίδιου του κέντρου αλλά και σε όλες τις αιμοδοσίες.

Μάλιστα το γεγονός αυτό έρχεται δυο μέρες μετά τη μεταφορά 800 φιαλών αίματος από τις Κυκλάδες, σε ψυγείο μεταφοράς κρεάτων καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με την ασυδοσία των ακτοπλόων εφοπλιστών, που δε χορήγησαν ρεύμα στο αυτοκίνητο της αιμοδοσίας. Δείχνει πως το υπουργείο Υγείας μόνο στα λόγια υποστηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία και ότι στην πράξη ακολουθεί τη γενικευμένη πολιτική λιτότητας για όλες τις μονάδες υγείας.

Απ' το Δεκέμβρη του 2007 οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας θεώρησαν ότι το ΕΚΕΑ λειτουργεί πενθήμερο πρωινό ωράριο και επομένως δεν προβλέπεται υπερωριακή απασχόληση 24ωρης λειτουργίας. Οι εργαζόμενοι, σε όλο αυτό το διάστημα, αφ' ενός λειτούργησαν το ΕΚΕΑ σε 24ωρη βάση και αφ' ετέρου προσπάθησαν με παρεμβάσεις τους να πετύχουν την πλήρη λειτουργία του Κέντρου. «Το προσωπικό του ΕΚΕΑ έχει μειωθεί τόσο δραματικά που καθίσταται σχεδόν αδύνατη και επικίνδυνη η λειτουργία του Κέντρου» υπογράμμιζαν οι εργαζόμενοι σε υπόμνημά τους και προειδοποιούσαν πως αν, μέχρι το Πάσχα, δεν τακτοποιηθεί οικονομικά το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης θα σταματούσαν τις απλήρωτες υπερωρίες.

Μέχρι και χτες οι εργαζόμενοι δεν πήραν καμία απάντηση και με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης σταμάτησαν την υπερωριακή απασχόληση, δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν στην 24ωρη λειτουργία του Κέντρου όταν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν...

Απίστευτα περιθώρια κερδών

Στο μεταξύ, μείωση μέχρι και 31,54% από τον αρχικό προϋπολογισμό, που αντιστοιχεί σε 65.688.198 ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, περιέχουν οι προσφορές των εταιρειών που μετέχουν στο διαγωνισμό για το μοριακό έλεγχο του αίματος, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Το γεγονός αυτό δείχνει το μέγεθος της κερδοσκοπίας αφ' ενός και αφ' ετέρου ότι όσο καθυστερεί η περαίωση του διαγωνισμού θα ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία στις εταιρείες. Χτες η Διακομματική Επιτροπή έκανε ομόφωνα δεκτές τις νέες προσφορές και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 29.5.2008, όπου κλήθηκαν και οι εταιρείες για διαπραγματεύσεις, με στόχο χαμηλότερες τιμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ