Κυριακή 25 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΗΜΙΑΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκε το 7ο Συνέδριο

Συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Από διαδήλωση διαμαρτυρίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας και της Ε.Π. της Πράγας του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, κατά της επίσκεψης Μπους και της εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας»

Associated Press

Από διαδήλωση διαμαρτυρίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας και της Ε.Π. της Πράγας του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, κατά της επίσκεψης Μπους και της εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας»
Το 7ο Συνέδριό του πραγματοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας το περασμένο Σαββατοκύριακο (17-18 Μάη) στο Χράντεκ Κράλοβε, πόλη της ανατολικής Τσεχίας, που πριν από τις ανατροπές τη δεκαετία του '90 ήταν σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, ενώ σήμερα, λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων, σημειώνεται σημαντική μείωση του πληθυσμού, αυξανόμενη ανεργία κ.ά.

Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν 276 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις κομματικές οργανώσεις, παραβρέθηκαν ξένες αντιπροσωπείες από 36 κόμματα, μεταξύ των οποίων και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και με τη συμμετοχή του Νίκου Σερετάκη, μέλους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Το ΚΚΒΜ είναι το τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη και το πρώτο σε αριθμό μελών στην Τσεχία, όμως διαπιστώνεται μια σχετικά ταχεία μείωση των μελών του, που αποδίδεται στην υστέρησή του στη νεολαία. Ετσι, το 2006 έφτασε τα 82.894 μέλη από 90.000 το 2005 και 100.781 το 2004, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 69 χρόνια. Μεταξύ των αντιπροσώπων του συνεδρίου, το 77,4% ήταν άνδρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των συνέδρων ήταν τα 55 χρόνια και ο νεότερος σύνεδρος 22 ετών. Το ΚΚΒΜ στις ευρωεκλογές του 2004 είχε πάρει το 25% των ψήφων και στις γενικές εκλογές του 2006 το 12,81%, ενώ σήμερα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν γύρω στο 15%.

Το συνέδριο έγινε σε μια φάση που εκδηλώνονται εργατικοί αγώνες. Κινητοποιήσεις σημειώνονται και στους χώρους της Εκπαίδευσης, έχουν προκηρυχτεί απεργίες και στον τομέα της Υγείας με επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις και το Ασφαλιστικό, ενώ συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση των βάσεων για την «αντιπυραυλική ασπίδα» ΗΠΑ - ΕΕ. Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά δε βρήκαν έκφραση στις συζητήσεις του συνεδρίου. Οι σύνεδροι συζήτησαν για τα καθήκοντα του κόμματος για τα επόμενα 4 χρόνια και εξέτασαν τις εκθέσεις της ΚΕ του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας και των Επιτροπών Οικονομικού και Κομματικού Ελέγχου.

Στο συνέδριο έγινε έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση για τα ντοκουμέντα, την εκλογή του προέδρου μεταξύ 4 υποψηφίων, αλλά και γενικότερα τη νέα ηγεσία του κόμματος. Πρόεδρος του κόμματος επανεκλέχτηκε ο Βόιτσεκ Φίλιπ, ενώ εκλέχτηκαν 6 αντιπρόεδροι και 92μελής ΚΕ.

Εντύπωση προκάλεσε σε αρκετούς αντιπροσώπους και ανταποκριτές το γεγονός ότι δεν αναδείχτηκε εισηγητικά το θέμα της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) που διώκεται από το κράτος, όπως και το ότι δεν υπήρχε κάποια ειδική αναφορά στις αποφάσεις του συνεδρίου. Ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία μιας αντιπροσώπου, που έκανε ευθεία επίθεση στην Κομμουνιστική Νεολαία, αποκαλώντας προβοκάτσια την παράδοση της σημαίας της στο προεδρείο του συνεδρίου και λέγοντας ότι η ΚΝ με το δογματισμό της μπορεί να καταστρέψει την αριστερά! Από ορισμένους αντιπροσώπους όμως έγιναν αναφορές στον αυξανόμενο αντικομμουνισμό, αλλά και την απαγόρευση λειτουργίας της ΚΕΝ Τσεχίας.

Το συνέδριο ψήφισε εκτός από την πολιτική απόφαση και μια σειρά άλλα ψηφίσματα, όπως Διακήρυξη προς τη Νεολαία και Ψήφισμα ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, ενώ υιοθέτησε και δύο ειδικές αποφάσεις, την «Εκκληση προς τη Ριζοσπαστική Αριστερά της Ευρώπης» και τη «Διακήρυξη για το Σοσιαλισμό».

Σε αυτή διατυπώνεται η αντίληψη του ΚΚΒΜ για το σοσιαλισμό, χωρίς ωστόσο να αποφεύγει αντιφάσεις που επισημάνθηκαν και κατά τη συζήτηση, όπως, λ.χ., ο συγκερασμός της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, που αναγνωρίζεται ως οικονομική βάση του σοσιαλισμού, με την «οικονομία της αγοράς» και την αποδοχή της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.

Το συνέδριο, επίσης, κατέληξε να παραμείνει το ΚΚΒΜ παρατηρητής στο «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», απορρίπτοντας ιδέες για ένταξή του ως πλήρες μέλος.

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι πέντε κομμάτων από τις ξένες αντιπροσωπείες. Ο Δ. Κουτσούμπας, εκ μέρους του ΚΚΕ, και εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚ Σλοβακίας, του Κόμματος Αριστερά της Γερμανίας και του ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ