Κυριακή 25 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ο αδυσώπητος νόμος του κεφαλαίου

Είναι γνωστή η κυβερνητική προσπάθεια εκχώρησης του ΟΤΕ στο γερμανικό κρατικό όμιλο «Ντόιτσε Τέλεκομ». Είναι επίσης γνωστές οι ανυπόστατες αιτιολογήσεις γι' αυτό το έγκλημα κατά του δημοσίου. Είναι όμως το ίδιο γνωστές και οι θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης για τη μέχρι τώρα πορεία αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ που δείχνει ότι κι αυτή προσαρμόστηκε στο διεθνή καπιταλιστικό κανόνα των λεγόμενων ιδιωτικοποιήσεων που τις ονομάζει μετοχοποιήσεις επί το... ηπιότερον.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολυετή πορεία εκχώρησης του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο με τη μορφή μετοχών. Εδώ ας επισημανθεί ότι αιτιολογήσεις περί διαφορών μεταξύ μιας προσωπικής και μιας μετοχικής εταιρείας, δεν αλλάζουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της μετατροπής μιας κρατικής επιχείρησης σε ιδιωτική κεφαλαιοκρατική.

Το κεφάλαιο στη μεγάλη και ταραχώδη ιστορική του πορεία μετέβαλε πολλές φορές τις μορφές παρουσίας του. Η εναλλαγή προσωπικών εταιρειών σε συλλογικές εταιρείες και τούμπαλιν, καθοριζόταν και καθορίζεται από τις εκάστοτε ανάγκες εσωτερικής λειτουργίας του κεφαλαίου, την κάλυψη εθνικών και διεθνικών γεωγραφικών χωρών αγορών και τις συγκεκριμένες πολιτικές κι οικονομικές συνθήκες της περιόδου. Το να λέει επομένως κανείς περί ουσιαστικής, ή ποιοτικής διαφοράς μεταξύ προσωπικών και συλλογικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων που μια τους μορφή είναι το μετοχικό κεφάλαιο, είναι σα να προσπαθεί να ανατρέψει βασικούς κανόνες πολιτικής οικονομίας. Εδώ τελειώνει αυτό το παραμύθι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης του κρατικού ΟΤΕ, συνδυάζεται με τη μακρόχρονη πολιτική της «διείσδυσης» του ελληνικού καπιταλισμού στα Βαλκάνια. Η ελληνική αστική τάξη ως εκφραστής και ενσαρκωτής αυτής της πολιτικής, έπρεπε να ενδυναμωθεί πάση θυσία μετά τη διάλυση των βαλκανικών Λαϊκών Δημοκρατιών και την περιπέτεια που εισήλθαν οι λαοί τους. Αυτή η ενδυνάμωση μεταφράστηκε στη ληστεία των εργατικών ασφαλιστικών ταμείων, στη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή των εργοδοτικών υποχρεώσεων κυρίως στο ΙΚΑ, στην ανεξέλεγκτη έλευση αθλίων μαζών από γειτονικές χώρες, στη μετατροπή της νομοθετημένης αγοράς εργασίας σε σκλαβοπάζαρο του εφεδρικού στρατού ανέργων, στην ανεξέλεγκτη δράση των μεσαζόντων δηλ. του παρασιτικού μεταπρατικού κεφαλαίου, στο αυξανόμενο ξεκλήρισμα μικρών κυρίως αγροτών, στη σκανδαλώδη ανάπτυξη κάθε είδους αλητόβιων καρτέλ ομοειδών επιχειρήσεων και στην αφαίμαξη της τελευταίας ικμάδας φτωχών λαϊκών αποταμιεύσεων στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς.

Η αλήθεια, επομένως, της περιπέτειας του ΟΤΕ ήταν και είναι η ανάγκη ακραίας ενδυνάμωσης του ελληνικού καπιταλισμού με κάθε πρόσφορο μέσο, νόμιμο ή παράνομο.

Ο συνεχιζόμενος ευνουχισμός του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, είναι κι αυτός μια συνέπεια αυτής της πορείας που πολιτικά κινήθηκε στο πλαίσιο του δογματικού ευρωμονόδρομου των ευρωενωσίτικων ελληνικών κομμάτων ποικίλων αποχρώσεων. Απέναντι στην ανυπόφορη φλυαρία περί ποσοστών και διαχειρίσεων, λειτούργησε και λειτουργεί ο αδυσώπητος νόμος του κεφαλαίου. Μέσα από παλινδρομήσεις προσωπικών πολιτικών και ομαδικών ανταγωνισμών, επικρατεί η καθολική επιβολή αυτού του νόμου, που προδικάζει την κρατούσα τελική μορφή λειτουργίας, με βαστάζο την εξουσιαστική δύναμη της κεφαλαιοκρατικής αγοράς. Προς τι λοιπόν η φλυαρία περί των σχέσεων μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ΟΤΕ; Το δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ένα και καταλυτικό. Η ελληνική αστική τάξη αποτελεί καρκίνωμα στο σώμα του ελληνικού έθνους. Η ανάληψη των εθνικών ευθυνών από την εργατική τάξη, στο όνομα του λαού, παραμένει στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ