Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εργοδότης

Αρχισε να δουλεύει πυρετωδώς. Η προθεσμία, για την παράδοση των διορθώσεων, ήταν αναντίστοιχη με τις αμέτρητες σελίδες της υπόθεσης. Δε συνέβαινε, βέβαια, για πρώτη φορά. Πόσες και πόσες ώρες είχε χαραμίσει, βγάζοντας τα μάτια της, για «το καλό της επιχείρησης». «Φυσικά» μιλάμε για απλήρωτες υπερωρίες. Είκοσι χρόνων, έξι μήνες στη δουλειά, και είχε πειστεί ότι το μέλλον της συνδέεται άρρηκτα με την πορεία της εταιρείας. Πώς να ξεχάσει, άλλωστε, τις συσκέψεις επί συσκέψεων που καταλήγανε, πάντα, στο ίδιο συμπέρασμα: «Εδώ είμαστε μια ομάδα, δεν υπάρχουν προϊστάμενοι και αφεντικά. Δημιουργούμε χωρίς να υπολογίζουμε κόπο, για να μπορεί "το παιδί μας" να μεγαλώσει και να προοδεύσει». «Το παιδί μας» είναι η επιχείρηση...

Τα άκουγε όλα αυτά και, δίχως κανένα παράπονο, στερούσε ώρες απ' τον εαυτό της και τις χάριζε στο «καλό αφεντικό», το οποίο ...«όπως και να το κάνουμε, μας δίνει το ψωμί που τρώμε. Εχει μια ολόκληρη επιχείρηση δική του, μα είναι "απλός" και "καταδεχτικός"»! Καυχιόταν, μάλιστα, πως ήταν τυχερή, αφού «το αφεντικούλι» τής απευθυνόταν πάντα στον πληθυντικό, πάντα ήταν «σωστός τζέντλεμαν».

Το σημερινό πρωί συναντήθηκαν στην είσοδο και της έκανε «ολόκληρο κομπλιμέντο» για την καινούρια της φούστα. Περήφανη απ' τη φιλοφρόνηση, έπεσε με τα μούτρα στα χαρτιά της και τελείωνε τη μια σελίδα μετά την άλλη. Είχε απορροφηθεί τόσο πολύ και δεν έδωσε σημασία στο τηλέφωνο που χτύπησε αρκετές φορές. Στο τηλέφωνο ήταν ο «τζέντλεμαν». Αυτή τη φορά δεν είχε την πρωινή διάθεση. Σιχτίρισε γιατί δεν την βρήκε αμέσως και έστειλε το «δεξί του χέρι» να την ειδοποιήσει να παρουσιαστεί αμέσως στο γραφείο του.

Χωρίς «κομπλιμέντο» ήρθε η πρώτη ερώτηση: «Το ξέρεις ότι για χάρη σου έχασα μια δουλειά χιλιάδων ευρώ;». Ο πληθυντικός, «ξαφνικά», καταργήθηκε. «Το ξέρεις ότι με τις ανοησίες που έκανες γίναμε "ρόμπα"; Ξεφτίλισες το όνομα της επιχείρησής μου»! Το «παιδί μας» ξανάγινε επιχείρησή «μου» και το λεξιλόγιο του «τζέντλεμαν» έγινε ...λίγο διαφορετικό απ' το συνηθισμένο. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι της καταλόγιζε. «Πώς μου μιλάτε έτσι κύριε...», ψέλλισε ενστικτωδώς. Η απάντηση την άφησε «άναυδη»: «Τι πώς σου μιλάω, μωρή; Καταλαβαίνεις τι σημαίνει χιλιάδες ευρώ; Θα μου πεις, τι να καταλάβεις εσύ που ζεις με 550 ευρώ το μήνα; Πάρε και κοίτα τι έκανες. Απολύεσαι».

Την έπιασε κρύος ιδρώτας. Φοβήθηκε ότι χάνει αυτά τα 550 ευρώ. Μάζεψε τα χαρτιά απ' το πάτωμα και το μάτι έπεσε στις υπογραμμίσεις του «απλού» και «καλοδιάθετου» αφεντικού. Της ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Το λάθος δεν ήταν δικό της, αλλά δικό του! Επρόκειτο για μια παρόμοια υπόθεση, με άλλη, όμως, ημερομηνία! Δεν υπήρχε κανένα θέμα. Προσπάθησε να του εξηγήσει. Το «αφεντικούλι» κατάλαβε ότι όλα έγιναν από μια απροσεξία του. Συνέχισε, όμως, να φωνάζει και να ξεστομίζει διάφορες ασυναρτησίες.

Χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, άλλαξε ύφος και της είπε... μεγαλόκαρδα: «Ως εδώ η συζήτηση, είναι φανερό πως εγώ έχω δίκιο. Σε συγχωρώ γιατί είναι η πρώτη φορά»! Απ' τη μια την έπνιγε το δίκιο της, μα απ' την άλλη τα 550 ευρώ δεν έφευγαν απ' το μυαλό της. Δεν άρθρωσε κουβέντα. Το «αφεντικούλι» ξαναπήρε το λόγο: «Τι στέκεσαι; Αντε στη δουλειά σου. Και να θυμάσαι ότι το δίκιο, πάντα, το έχω εγώ, γιατί εγώ είμαι ο εργοδότης»...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ