Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα

Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Χαλκίδας, Θήβας, Οινοφύτων και Ωρωπού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στις πύλες εργοστασίων (ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ κ.ά.), στην περιοχή Οινοφύτων θα πραγματοποιήσουν στις 2 το μεσημέρι σήμερα, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ από Χαλκίδα, Θήβα, Οινόφυτα, Ωρωπό, ενάντια στη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και τη γενικότερη ρύπανση που προκαλεί η ανεξέλεγκτη και ασύδοτη δράση των βιομηχανιών της περιοχής.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους - που θα μοιραστεί στους βιομηχανικούς εργάτες και στους κατοίκους της περιοχής - επισημαίνουν ότι «ένα χρόνο μετά την επιβεβαίωση για την ακαταλληλότητα του νερού στην περιοχή, δεν έχει γίνει τίποτα. Οι πόλεις εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με επικίνδυνο νερό για την υγεία όσων το χρησιμοποιούν, οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών να το χρησιμοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων τους και οι αγρότες να αρδεύουν τα χωράφια».

Στην ανακοίνωση σημειώνονται «οι κυβερνητικές ευθύνες, που εξαντλήθηκαν σε κάποια αναποτελεσματικά μέτρα για το θεαθήναι, καθώς και η "ευαισθησία" του ΠΑΣΟΚ τελείωσε σε κάποιες αντικυβερνητικές κορόνες, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες και τις δικές τους ευθύνες».

Οι ΚΟ του ΚΚΕ επιρρίπτουν ευθύνες - εκτός από την κεντρική εξουσία - και στους «ντόπιους εκφραστές αυτής της πολιτικής (βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους) που όχι μόνο δεν ενημέρωσαν ή δεν κινητοποιούνται αγωνιστικά, αλλά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να "διευκολύνουν" τους επιχειρηματίες να ρυπαίνουν».

Οι ΚΟ του ΚΚΕ προτείνουν την αγωνιστική διεκδίκηση μιας σειράς μέτρων για να σταματήσει η ρύπανση (έλεγχος στα εργοστάσια, διακοπή άμεσα της λειτουργίας τους).

Εφαρμογή όλων των μέτρων για την αποκατάσταση της καθαρότητας και καταλληλότητας του νερού, το κόστος να πληρώσουν οι βιομηχανίες.

Εξασφάλιση καθαρού και κατάλληλου νερού από την ΕΥΔΑΠ χωρίς καμία επιβάρυνση των δήμων και των κατοίκων.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δημιουργεί δυσκολίες γι' αυτό ο αγώνας να συνδέεται με το αίτημα να ξαναγίνει δημόσια επιχείρηση.

Κεντρικός σχεδιασμός - έλεγχος για την αποθήκευση και καταστροφή των επικίνδυνων αποβλήτων. Τοξικολογικές εξετάσεις και επιδημιολογικές έρευνες στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής και ιδιαίτερα στα παιδιά. Στελέχωση με προσωπικό - μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας - του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου, των νοσοκομείου Θηβών, Χαλκίδας, κατασκευή νέου νοσοκομείου στη Χαλκίδα. Στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών με κατάλληλο προσωπικό που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων και θα μελετά τρόπους βελτίωσης του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ