Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΡΑΦΗΝΑ - Ν. ΜΑΚΡΗ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ
Σε ιδιώτες και η τελευταία σπιθαμή

Τμήμα από το «φιλέτο» του πευκοδάσους στο Πάρκο Σχοινιά που καταλήγει στην παραλία
Τμήμα από το «φιλέτο» του πευκοδάσους στο Πάρκο Σχοινιά που καταλήγει στην παραλία
Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και τα αντίστοιχα σενάρια εντείνονται και στο παραλιακό μέτωπο Ραφήνα - Ν. Μάκρη - Μαραθώνας.

«Δημιουργία τουριστικού καταφυγίου στο Μαραθώνα». Αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε την Τετάρτη 21/5/2008 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Πέτρου Δούκα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και έδωσαν τις «ευχές» τους οι δήμαρχοι των εμπλεκόμενων περιοχών, ο νομάρχης Αν. Αττικής, εκπρόσωποι του ΕΟΤ και της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου κ.ά.

Σχετικά με τις παραπάνω εξαγγελίες, ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής, σημείωσε στο «Ρ»: «Οι κάτοικοι της παραλίας της Ανατολικής Αττικής, αλλά και οι παραθεριστές και οι λουόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν, θα πρέπει από τώρα να οργανώνουν την αντίδρασή τους γιατί τίποτα καλό για αυτούς δεν πρέπει να περιμένουν». Οπως χαρακτηριστικά είπε, με τέτοιου είδους εξαγγελίες έχουν κλείσει κατά καιρούς πολλές παραλίες και άλλες τόσες έχουν γίνει αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα «μέτωπα», όμως που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών είναι πολλά και ανοιχτά:

  • Οι προτάσεις για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ν. Μάκρης, σύμφωνα με τις οποίες, εκτάσεις επί της παραλιακής γραμμής - κάποιες ανήκουν στον Δήμο - χαρακτηρίζονται ως τουρισμού και αναψυχής.
  • Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής Μαραθώνα για την κατασκευή Μαρίνας, που θα συμβάλλει στην καταστροφή τμήματος της παραλίας του Μαραθώνα.
  • Τα σενάρια παράδοσης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά στο ιδιωτικό κεφάλαιο από τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης.

«Θα έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο από τη Ραφήνα μέχρι τον Κόλπο της Κυνοσούρας, μια αποκλεισμένη παραλιακή ζώνη όχι μόνο για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου που σήμερα κολυμπούν ελεύθερα στα νερά της», υπογραμμίζει ο Ν. Στεφανίδης.

Πάρκο Σχοινιά: Εγκατάλειψη προς... ιδιωτικοποίηση

Το Πάρκο Σχοινιά, έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων, το οποίο εκτείνεται - όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής - και 500 μέτρα μέσα στη θάλασσα, είναι από τα φιλέτα που έχει μπει στο στόχαστρο του ιδιωτικού κεφαλαίου.

«Στην πορεία είδαμε ότι η δημιουργία του Εθνικού Πάρκου και του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης δεν είχε σαν σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν χαρτιά που δείχνουν την ιδιωτικοποίηση που πάει να γίνει και τα συμφέροντα που προσβλέπουν στην περιοχή», λέει ο Κώστας Ντόστης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μαραθώνα «Μιλτιάδης».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι «η μέριμνα για το πευκοδάσος του Σχοινιά, το οποίο εκτείνεται μέχρι την παραλία, είναι μηδαμινή. Στην Ολυμπιάδα έγινε ένα πανάκριβο σύστημα πυρασφάλειας, το οποίο δε λειτούργησε ποτέ και σήμερα έχει αχρηστευτεί. Ο υδροβιότοπος είναι επίσης εντελώς εγκαταλειμμένος».

«Πριν από δύο χρόνια προλάβαμε τελευταία στιγμή και βρήκαμε δύο προσφορές που είχαν γίνει για την παραλία του Σχοινιά», επισημαίνει ο Θέμος Αναστασιάδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Μαραθώνα. «Ολοι ξεσηκωθήκαμε και το σταματήσαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει σταματήσει και η προσπάθεια από πλευράς τους».

Χαλκούτσι

Παραμένουν και εμμένουν τα επιχειρηματικά σχέδια εκμετάλλευσης στο Χαλκούτσι. Σε μια έκταση 80 στρεμμάτων όπου σχηματίζεται το δέλτα του Ασωπού το ιδιωτικό κεφάλαιο με τις ευχές του Λιμενικού Ταμείου Ωρωπού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ετοιμάζεται να επενδύσει. Πρόκειται για μια περιοχή που έχει εγκαταλειφθεί, αντί να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Τα επιχειρηματικά σχέδια περιλαμβάνουν μαρίνα για γιοτ, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, μπαρ, γήπεδα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ