Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ ΑΕ
Ανάγκη να αλλάξει ρότα ο αγώνας

Με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή κινητοποίηση, οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους σε συσπείρωση για λιμάνια στην υπηρεσία του λαού. Ατζέντης των πολυεθνικών ο αρμόδιος υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες

Την αντίθεσή τους στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης και στην παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, διαδήλωσαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του λιμανιού, στο πλαίσιο στάσης εργασίας την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΛΠ για να ανακηρύξει την κινεζική πολυεθνική Cosco σαν τον προσωρινό πλειοδότη του διαγωνισμού.

Συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί κατευθύνθηκαν στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ ΑΕ στην Ακτή Ξαβέρη. Ανάμεσα στους εργαζόμενους ξεχώρισε η παρουσία του μπλοκ των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με το σύνθημα: «Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό». Αντιπροσωπεία των εργαζομένων, αλλά και των φορέων που βρέθηκαν στο πλευρό τους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στους εργαζόμενους και έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, παρά την εκφρασμένη αντίθεση των εργαζομένων συνολικά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, επικεντρώθηκε στη διαδικασία παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ και σε θέματα διαφάνειας, «βγάζοντας λάδι» τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σαν κυβέρνηση, με νόμους και συμβάσεις παραχώρησης, έστρωσε το δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ για να φτάσει σήμερα στο «διά ταύτα».

Οι παρατάξεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών και η Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών, μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους απηύθυναν το κάλεσμα στους εργαζόμενους, να απομονώσουν τις συμβιβασμένες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ που με την τακτική τους οδηγούν σε εκφυλισμό τον αγώνα που έχει ξεκινήσει από τις 5 Γενάρη. Να απαιτήσουν να γίνουν γενικές συνελεύσεις στα σωματεία του λιμανιού και να πάρουν απόφαση για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε συντονισμό κατ' αρχήν με κλάδους που τους αφορά η λειτουργία του λιμανιού. Να προβάλλουν διεκδικητικό πλαίσιο για λιμάνια ενιαία, εξ ολοκλήρου στο δημόσιο, στην υπηρεσία του λαού, κατάργηση της υπουργικής απόφασης που μετατρέπει τους νεοπροσλαμβανόμενους σε φτηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό, για λογαριασμό των πολυεθνικών.

Ατζέντηδες των πολυεθνικών

Στο μεταξύ χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, αναλώθηκε σε οικονομικούς όρους σχετικά με την εισβολή στο λιμάνι του Πειραιά των πολυεθνικών και συγκεκριμένα της κινεζικής Cosco. Από τον υπουργό ειπώθηκε ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αρνήθηκε όμως να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις αυτών των εργαζομένων, με δεδομένο ότι μια «γεύση» έχει ήδη δοθεί με τους νεοπροσλαμβανόμενους του ΟΛΠ για τους οποίους δεν ισχύουν οι Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου, που σημαίνει εργαζόμενοι χαμηλόμισθοι, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «όργιο» της εφοπλιστικής ασυδοσίας που βιώνουν ναυτεργάτες, νησιώτες, επιβάτες, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι θα το αντιμετωπίσει με «όργανο παρακολούθησης των τιμών» και «κλιμάκια αγορανομικών ελέγχων»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ