Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Περί αξιοπρέπειας ο λόγος

1. Είμαστε σαν εκείνους τους αξιοθρήνητους ηθοποιούς που τρέχουν από τον ένα θίασο στον άλλο προσπαθώντας ν' αποδείξουν την αξία τους. Ατάλαντοι και μοιραίοι, εκχωρούμε το μοναδικό περιουσιακό μας στοιχείο: την αξιοπρέπειά μας.

2. Οπως ο φυλακισμένος περιμένει το επισκεπτήριο, έτσι κι εμείς περιμένουμε την αξιοπρέπειά μας. Δυστυχώς, ακόμα και τότε, άλλα μας λέει εκείνη και άλλα κάνουμε.

3. Η αξιοπρέπεια μας ζυγίζει διαρκώς, μας ζυγίζει, κι έπειτα με ευκολία μας ξεπερνά.

4. Μη βιάζεσαι να πεις πως είσαι αξιοπρεπής. Ασε τους άλλους να το πουν για σένα.

5. Αφού δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, ας γίνουμε αξιοπρεπείς.

6. Πιασμένοι στο δόκανο της βιωτής, έχουμε ξεχάσει την παρουσία της αξιοπρέπειας. Παράξενο, γιατί κάποτε καμία δράση μας δεν άρχιζε αν δεν είχε κάνει η αξιοπρέπεια το πρώτο βήμα.

7. Η αξιοπρέπεια δε γνωρίζει υποκατάστατα: ή είσαι αξιοπρεπής ή δεν είσαι.

8. Η αξιοπρέπεια δε γνωρίζει κτητικά επίθετα.

9. Σφάλμα να λέμε: «έχασα την αξιοπρέπειά μου». Το σωστό είναι: «την έδωσα, δεν την άντεχα, την πούλησα, την άφησα ενέχυρο».

10. Στην προσπάθειά μου να υπηρετήσω πολλούς κυρίους, έβαλα σε μια γωνιά την αξιοπρέπειά μου, ελπίζοντας πως, όταν γυρίσω, θα με περιμένει στην ίδια θέση. Ετσι έγινε, εκείνη με περίμενε, εγώ όμως είχα καταποντιστεί.

11. Μεταβίβαση αξιοπρέπειας δε γίνεται.

12. Η αξιοπρέπεια είναι εχθρός της λεγόμενης ατομικής ελευθερίας.

13. Αν η αξιοπρέπεια ήταν εμπόρευμα, θα την πουλούσαν όπως τα ναρκωτικά, για να δώσει μεγαλύτερα κέρδη.

14. Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώστε αξιοπρέπεια. Από την ευαγγελική προτροπή εξαιρούνται οι πλούσιοι, οι σοφιστές, οι μικροαστοί και η οικογένεια Μητσοτάκη.

15. Οση σχέση έχουν ορισμένοι γιατροί με τον Ιπποκράτη, άλλη τόση έχουν και οι διανοούμενοι με την αξιοπρέπεια.

16. Ο απαγορευμένος καρπός μέσα στην παράδεισο ήταν η αξιοπρέπεια.

17. Η Βίβλος είναι το μανιφέστο κατά της αξιοπρέπειας. Ο άνθρωπος στις σελίδες της σέρνεται δεμένος σαν σκυλί από τον εκπαιδευτή θεό του. Αυτό έδωσε το δικαίωμα στον Χάξλεϊ να διακηρύξει πως δεν ντρέπεται που κατάγεται από τον πίθηκο, αλλά θα ντρεπόταν πολύ αν η καταγωγή του ήταν από τον άνθρωπο.

18. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, η αξιοπρέπεια διαρκώς κυλάει μέσα μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος ξέχωρα από την αξιοπρέπεια, ούτε αξιοπρέπεια ξέχωρα από τον άνθρωπο.

19. Τα καθάρματα της κυρίαρχης ιδεολογίας κατάφεραν να συνδέσουν την αξιοπρέπεια με τη δύναμη, την κοινωνική ανέλιξη, το κέρδος. Μαζί τους και οι απανταχού ρασοφόροι, που τη βάφτισαν ένοχη και την κόβουν και τη ράβουν ανάλογα με το θεό τους. Τέλος, όλοι μαζί την παντρεύουν με τον πανδαμάτορα φόβο και ησυχάζουν.

20. Κάθε αφεντικό προϋποθέτει ένα σκύλο, και κάθε σκύλος ένα αφεντικό. Λόγω αυτής της κυνικής πραγματικότητας, η αξιοπρέπεια δε θέλει να μας συναντήσει στον αιώνα τον άπαντα.

21. Για λόγους αξιοπρέπειας έγραψε ο Μάιστερ Εκχαρτ: «Οταν βρισκόμουν στην προηγούμενη κατάστασή μου, δεν είχα θεό. Αγαπούσα τον εαυτό μου και δεν αγαπούσα τίποτα άλλο. Ημουν αυτό που αγαπούσα και αγαπούσα αυτό που ήμουν, και ήμουν ελεύθερος από το θεό κι όλα τα πράγματα. Γι' αυτό ικετεύουμε το θεό να μας ελευθερώσει από τον θεό και να μας επιτρέψει να συλλάβουμε την αλήθεια, για να τη χαιρόμαστε αιώνια, εκεί όπου οι αρχάγγελοι, η μύγα και οι ψυχές δε διαφέρουν, εκεί όπου ήμουνα και όπου έψαχνα αυτό που ήμουνα και ήμουνα αυτό που αγαπούσα» (μετ. Κ. Κουντούρης, εκδ. «Εξάντας»).

22. Αξιοπρέπεια ή θάνατος. Ή, καλύτερα, θάνατος σε κάθε μέση, χλιαρή λύση.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΖΗΤΩ Η SCOTLAND YARD (2000-07-16 00:00:00.0)
Δίδαξε τη δύναμη της συλλογικότητας (2000-04-09 00:00:00.0)
Σκεφτείτε! (1999-12-28 00:00:00.0)
"Πατρίδα" του το ΚΚ (1997-11-16 00:00:00.0)
Μετά τις φωτιές τα σκυλιά (1997-07-27 00:00:00.0)
Βουβή γνωριμία (1995-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ