Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αρση κυρώσεων κατά της Κούβας με εμμονή στον «εκδημοκρατισμό»

Ο κουβανικός λαός και η κυβέρνηση έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι απαιτούν σεβασμό και δε δέχονται όρους από την ΕΕ

Associated Press

Ο κουβανικός λαός και η κυβέρνηση έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι απαιτούν σεβασμό και δε δέχονται όρους από την ΕΕ
Στη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη, στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των 27, αποφασίστηκε να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Κούβας. Ωστόσο, η ΕΕ σύσσωμη εμμένει στις απαράδεκτες πιέσεις περί «εκδημοκρατισμού» της χώρας και του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ οι κυβερνήσεις τόσο της Τσεχίας όσο και της Σουηδίας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στη συγκεκριμένη απόφαση.

Στην απόφαση αυτή επισημαίνεται ότι επιδιώκεται ο «πολιτικός διάλογος» με την Κούβα αφού, όπως υπογράμμισε η αρμόδια επίτροπος Μπενίτα Φερέρο - Βάλντερ στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο των υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ αισθάνεται την ανάγκη να... ενθαρρύνει αλλαγές στην Κούβα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ραούλ Κάστρο. Βασικά σημεία της... προσέγγισης της εξομάλυνσης των σχέσεων ΕΕ - Κούβας είναι τα γνωστά περί «απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων», «σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα», «πρόσβασης των Κουβανών στο διαδίκτυο», αλλά και «η δυνατότητα οι αντιπροσωπείες της ΕΕ που επισκέπτονται την Κούβα να συναντιούνται και με τους λεγόμενους αντιφρονούντες», εκτός από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Από κει και πέρα, η ΕΕ θα... παρακολουθήσει στενά τα όποια «βήματα» γίνουν εκ μέρους της Κούβας και θα επανεξετάσει το θέμα σε ένα χρόνο.

Από τότε που υιοθετήθηκε η λεγόμενη «κοινή θέση» της ΕΕ για την Κούβα, το Δεκέμβρη του 1996, οι οργανώσεις φιλίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη δραστηριοποιήθηκαν ενεργά για την κατάργηση της «κοινής θέσης» και των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν στη συνέχεια. Οπως είναι γνωστό, η «κοινή θέση» υιοθετήθηκε δύο μέρες μετά την κατάρριψη δύο μικρών αεροπλάνων που παραβίαζαν για τρεις μέρες τον εναέριο χώρο της Κούβας πετώντας φυλλάδια με αντικουβανικά συνθήματα. Η ταύτιση της θέσης της ΕΕ με την εφαρμοσμένη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, φαίνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της «κοινής θέσης» όπου υπογραμμίζεται ότι στόχος της ΕΕ «είναι η ενθάρρυνση της διαδικασίας μετάβασης στην πλουραλιστική δημοκρατία και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και η σταθερή ανάκαμψη και βελτίωση των όρων διαβίωσης του κουβανικού λαού».

Ολο αυτό το διάστημα, συνεχίστηκαν οι σχεδιασμένες πράξεις δολιοφθοράς στο κουβανικό έδαφος από τις ΗΠΑ και το 2003 οι κουβανικές αρχές αποκάλυψαν τη συμμετοχή 75 ατόμων σε τέτοιες ενέργειες. Οι συγκεκριμένοι μισθοφόροι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Υστερα από αυτό το γεγονός, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις ενάντια στην Κούβα και άρχισαν οι χώρες - μέλη της να καλούν σε εθνικές επετείους τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς στις πρεσβείες τους στην Αβάνα, ενώ δεν καλούνταν στις χώρες - μέλη της ΕΕ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κουβανικής κυβέρνησης. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν την κυβέρνηση της Κούβας να διακόψει τις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2005, οι κυρώσεις έχουν παγώσει, κάτι που σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται αλλά και δεν καταργήθηκαν.

Από την αρχή και μέχρι τώρα η θέση της Κούβας είναι ξεκάθαρη. Τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, για την εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΕ.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ