Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διαδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Το ζήτημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Κολομβία, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, αφού το αντιδραστικό καθεστώς της κυβέρνησης Αλβαρο Ουρίμπε έχει τα πρωτεία στις δολοφονίες και εξαφανίσεις συνδικαλιστών. Ηδη τη χρονιά που διανύουμε έχουν δολοφονηθεί πάνω από 30 συνδικαλιστές και δεκάδες άλλοι είναι οι βασανισμένοι και εξαφανισμένοι. Τελευταίο κρούσμα αυτό του δημόσιου υπάλληλου στην Υπηρεσία Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης, Γκιγιέρμο Ριβέρα Φούκενε, που είναι και πρόεδρος του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων, ο οποίος αγνοείται από τον Απρίλη.

Την Τετάρτη έφτασε στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπογκοτά, η μεγάλη πορεία που ξεκίνησε πριν 15 μέρες από την πόλη Κάλι (504 χλμ. από την πρωτεύουσα) της επαρχίας Βάγιε ντελ Κάουκα, στο Νότο. Οι διαδηλωτές απαιτούν να σταματήσει το κυνηγητό των συνδικαλιστών από το κράτος και το παρακράτος. Ηταν μια δημόσια καταγγελία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί με τις συνδικαλιστικές διώξεις. Επίσης διεκδίκησε το αίτημα για «ανθρωπιστική ανταλλαγή» των κρατουμένων της εμφύλιας σύρραξης που μαστίζει τη χώρα πάνω από 40 χρόνια. Κρατούμενων των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) και των κρατούμενων ανταρτών στις φυλακές του αντιδραστικού καθεστώτος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και τιμωρία των εγκληματιών υπεύθυνων για τις γενοκτονίες κατά του λαΐκού κινήματος. Αίτημα επίσης του κινήματος αποτελεί η άρση των διώξεων εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων, που με πρόσχημα τη σύνδεσή τους με το αντάρτικο κίνημα διώκονται για την πολιτική τους δράση.

Η πορεία αυτή, που διοργάνωσαν η Ενωτική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (CUT), η Εθνική Ενωση Τραπεζουπαλλήλων, το Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Δημοκρατικός Πόλος (συμμαχία αριστερών δυμάμεων όπου συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ), η εβδομαδιαία εφημερίδα του ΚΚ «Φωνή του Λαού» και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνάντησε τη θερμή υποδοχή χιλιάδων εργαζομένων στο διάβα της. Διαδήλωσαν δε μπροστά στην Υπηρεσία που δούλευε ο αγνοούμενος συνδικαλιστής Γκιγιέρμο Ριβιέρα, απαιτώντας την άμεση επιστροφή του και την τιμωρία των απαγωγέων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρίσκεται ακόμα στη ζώη. Η πορεία κατέληξε σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση και συναυλία αλληλεγγύης.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων στην Κολομβία ανέδειξε το ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε, για να εισπράξει την ουσιαστική στήριξη της ΕΕ στο αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ