Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΝΗΓΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Τα «ηνία» στις ΗΠΑ

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες

Στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για τα ζητήματα της ειρήνης (SIPRI), αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια του 2007 οι στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν τα 1,339 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 45% (547 δισεκατομμύρια) ξόδεψαν οι ΗΠΑ (6,9% περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά).

Ανάμεσα στις χώρες που οι στρατιωτικές δαπάνες τους φτάνουν το 4-5% του συνόλου των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, είναι η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην 7η θέση βρίσκεται η Ρωσία, που ξόδεψε για εξοπλισμούς 35,4 δισεκατομμύρια (περίπου το 3% των παγκόσμιων δαπανών) και κατά 13% περισσότερα απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία οι ρωσικές δαπάνες για εξοπλισμούς αυξήθηκαν κατά 160%.

Το συμπέρασμα που μπορεί κανείς εύκολα να βγάλει, είναι πως ο κόσμος μας δεν έγινε καθόλου πιο «ασφαλής», μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στην Ανατολική Ευρώπη, αφού με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου από το 1998 έως το 2007 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 45%. Η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και η εφαρμογή δύο μέτρων και σταθμών οδηγεί στην αύξηση των αγορών όπλων.

Ενα ακόμη συμπέρασμα είναι πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης τις οδήγησε στην αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών, αφού εξαναγκάστηκαν να τις αυξήσουν έως το 2% του ΑΕΠ τους και να προχωρήσουν στην ανανέωση του εξοπλισμού τους, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια αυτές οι χώρες χρειάστηκε να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά 162%. Την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης συναγωνίζονται σε στρατιωτικές δαπάνες οι περιοχές της Μέσης Ανατολής (αύξηση κατά 62%), της Νοτιο-ανατολικής Ασίας (αύξηση κατά 57%) και της Αφρικής (αύξηση κατά 51%), περιοχές άλλωστε που βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις όπλων για την περίοδο 2003-2007, ηγούνται ΗΠΑ και Ρωσία, οι οποίες έχουν το 31% και 25% αντίστοιχα των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων.


Ι.Π.- Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ