Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καυτά ερωτήματα

Ο «Ριζοσπάστης» έχει αρκετές φορές ασχοληθεί με τα ελικόπτερα παντός καιρού, τα «σούπερ ελικόπτερα έρευνας - διάσωσης», όπως συνήθως διαφημίζονταν. Από τον καιρό ακόμη της παραγγελίας τους, όταν κάποιοι θέλανε να επιβάλουν σώνει και καλά μια συγκεκριμένη πολυεθνική. Ασχοληθήκαμε και πάλι, αργότερα, όταν οι κύριοι αυτοί επέβαλαν τη θέλησή τους στην αρμόδια επιτροπή, παρά την αντίθετη γνώμη των εκπροσώπων των κομμάτων, π.χ. του εκπροσώπου ΚΚΕ, ακόμη και αυτού του εκπροσώπου, του ΠΑΣΟΚ. Τέλος πάντων, η παραγγελία έγινε, τα τέσσερα ελικόπτερα παντός καιρού, που θα δημιουργούσαν υποτίθεται ριζικά διαφορετικές συνθήκες διάσωσης στο Αιγαίο, ήρθαν - έστω και με αρκετή καθυστέρηση, όπως μαθαίνουμε - αλλά την ώρα που χρειάστηκαν, δεν πρόσφεραν το παραμικρό.

Δεν ξέρουμε το γιατί. Οι σχετικές πληροφορίες είναι αντιφατικές, καθώς οι «διαρροές» των αρμοδίων ρίχνουν τις ευθύνες από τον ένα στον άλλο. Ακόμη κι αν δεχτούμε, όμως, ότι η δήλωση του υφυπουργού Αμυνας, πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εκπαίδευση των πληρωμάτων, ανταποκρίνεται στην αλήθεια, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Στη σύμβαση αγοράς των ελικοπτέρων αναφέρεται με σαφήνεια ότι η εκπαίδευση θα έχει ολοκληρωθεί πριν ακόμη παραδοθεί το πρώτο εξ αυτών. Δηλαδή, πριν ακόμη μπει το 2000.

Ποιος ευθύνεται, που τουλάχιστον εννιά ολόκληρους μήνες μετά, αυτός ο όρος της σύμβασης δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί; Ποιος ευθύνεται, που μια αγορά 18 ολόκληρων δισεκατομμυρίων δραχμών δεν ήταν επιχειρησιακά έτοιμη να σώσει ανθρώπινες ζωές;

Σ' αυτά, τα καυτά ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ