Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NOMOΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ TO ΕΣΡ
Δε ζητήθηκε η γνώμη κανενός φορέα

Με την ακρόαση του προέδρου του ΕΣΡ και των προέδρων της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Κανένας φορέας από το χώρο των ΜΜΕ δεν ενημερώθηκε και ούτε ζητήθηκε η γνώμη του για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Αυτό τόνισαν χτες κατά τη διάρκεια ακρόασή τους από την επιτροπή της Βουλής, τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς όσο και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάος, ενώ και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Β. Λαμπρίδης είπε ότι δε ζητήθηκε η γνώμη του Συμβουλίου πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ο Β. Λαμπρίδης είπε σχετικά με την επιλογή των μελών του ΕΣΡ ότι ο κατάλογος των προτεινόμενων μελών θα μπορούσε να καταρτίζεται από τον πρόεδρο ή τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για τη χορήγηση από το ΕΣΡ και όχι το υπουργείο Τύπου των ραδιοτηλεοπτικών αδειών που εκκρεμούν. Ανέφερε ότι κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου πιθανόν να οδηγούν σε υπερεξουσίες του υπουργού Τύπου και πρότεινε το Συμβούλιο να μπορεί να εκδίδει το ίδιο κανονιστικές πράξεις ιδίως για το τμήμα ελέγχου και διαφάνειας. Εκανε την αυτοκριτική του γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΣΔΟΕ ή άλλων αρχών για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων και τόνισε ότι καλό είναι τα όποια μέτρα προτείνονται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες κυρώσεις.

Το ΕΡΣ υπό τη σημερινή του σύνθεση δε λειτούργησε με "κομματικές αγκυλώσεις", είπε ο πρόεδρος και ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί το Συμβούλιο είναι να του μεταφερθούν αμέσως όλες οι αρμοδιότητες.

Οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ είπαν ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε τις ομοσπονδίες κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου, το οποίο πήραν στα χέρια τους μόλις προχθές και έτσι δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη επί των συγκεκριμένων διατάξεων. Γενικά μιλώντας για τις αρχές που πρέπει να διέπουν το ΕΣΡ ανέφεραν ότι αυτό πρέπει να έχει αρμοδιότητες και στην εκτέλεση των αποφάσεων να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο και να είναι πραγματικά ανεξάρτητο.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας όπως έχει ήδη δηλώσει είναι διατεθειμένος στη συζήτηση κατά άρθρο να κάνει κάποιες αλλαγές, όπως να ορίζεται από όργανα της Βουλής (όπου πλειοψηφία έχει η κυβέρνηση) ο κατάλογος των προτεινόμενων μελών του ΕΡΣ χωρίς όμως να διασφαλίζει ότι κάθε κόμμα θα μπορεί να κάνει τις προτάσεις του ή να επανεξετάσει -εάν δεν προκληθούν νομικές εμπλοκές- το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα για τις άδειες που εκκρεμούν.

  • Κατά τη διάρροια της απογευματινής συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι αποδέχεται την ορισμό των μελών του ΕΡΣ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλης, με όρο την πλειοψηφία των 3 /5 της Βουλης, ζητώντας να παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Σώματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχέδιο διατύπωση που να έχει την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ