Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ
Διπλασιασμός σε ένα χρόνο... .
...και σε δυο δόσεις

Κινητοποίηση των νεφροπαθών στο υπουργείο Υγείας, το Νοέμβρη του 1998
Κινητοποίηση των νεφροπαθών στο υπουργείο Υγείας, το Νοέμβρη του 1998
Χρειάστηκε μια ακόμα προειδοποίηση κινητοποιήσεων των νεφροπαθών, για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στο διπλασιασμό του διατροφικού επιδόματος, για το οποίο οι νεφροπαθείς είχαν προχωρήσει επανειλημμένα σε κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ετσι χτες, μετά από συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) - στην οποία καταγγέλθηκε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης - έγινε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ με το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η αύξηση του επιδόματος - που μέχρι τώρα ήταν 19.700 - σε δυο δόσεις:

  • Από την 1.9.2000 το επίδομα αυξάνεται σε 29.670 δραχμές με ταυτόχρονη ένταξη των μεταμοσχευμένων.
  • Απ' την 1.7.2001 το ποσό του επιδόματος θα διαμορφωθεί στις 40.000 δραχμές για όλες τις κατηγορίες.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση θα διπλασιάσει το επίδομα μετά από ένα χρόνο και «θα πληρώσει» με όσα εξοικονόμησε απ' την 1.1.2000, καθώς οι νεφροπαθείς είχαν δεχτεί προεκλογικά την υπόσχεση του τέως υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα για το διπλασιασμό από εκείνη την ημερομηνία. Πρόκειται, δηλαδή, για μια πτυχή της ίδιας πολιτικής εμπαιγμού που συνάντησαν οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια απ' τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η αγωνιστική διεκδίκηση έφερε τη με έναν τρόπο ικανοποίηση ενός αιτήματος, ωστόσο, όμως, παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα των νεφροπαθών.

Παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα

Το κυριότερο πρόβλημα είναι οι μεταμοσχεύσεις, καθώς - όπως σημειώνει η ΠΟΝ σε ενημερωτικό σημείωμα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - η ασάφεια του νέου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι χωρίς να ρωτηθεί κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ήδη λιγοστών πτωματικών μεταμοσχεύσεων, ενώ η κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει η χώρα μας γι' αυτόν τον τομέα είναι τραγικά υποβαθμισμένη.

Η ΠΟΝ θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία σύγχρονων μεταμοσχευτικών κέντρων, αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου παρακολούθησης μεταμοσχευμένων. Η πρόταση αυτή έχει υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας, αλλά δεν έχει γίνει καμία κίνηση αξιοποίησής της.

Πηγή ατέλειωτης ταλαιπωρίας για τους νεφροπαθούς αποτελεί και η έλλειψη Μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), αλλά και η κακή λειτουργία των ήδη υπαρχουσών. Οπως επισημαίνει η ΠΟΝ, οι ΜΤΝ του Μεσολογγίου, της Ζακύνθου, της Κυπαρισίας, της Καλύμνου και της Αμφισσας, ενώ είναι έτοιμες εδώ και καιρό, δεν έχουν λειτουργήσει, με αποτέλεσμα τη συνεχή ταλαιπωρία των νεφροπαθών. Υπάρχουν ολόκληροι νομοί που δεν έχουν καθόλου ΜΤΝ, όπως η Ευρυτανία, η Φλώρινα, η Θεσπρωτία, η Λευκάδα και η Χαλκιδική. Επίσης, δεν υπάρχει μονάδα στα νησιά των Σποράδων. Ανεπαρκής για την κάλυψη των Κυκλάδων είναι η μονάδα της Σύρου, ενώ στην Καλαμάτα επιβάλλεται η δημιουργία δεύτερης μονάδας για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.

Τέλος, ενίσχυση με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τρεις βάρδιες τη μέρα και να καλύψουν τις τοπικές ανάγκες, χρειάζονται οι περισσότερες επαρχιακές ΜΤΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ