Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Ζημιωμένος ο συνδυασμός του Γρ. Γυφτόπουλου

Χάνει μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τρίτος συνδυασμός, ενώ δήμαρχος τελικά παραμένει ο Κ. Παττακός

Χαμένος από τη δικαστική διαμάχη Παττακού - Καυκαλά στο Δήμο Χαλανδρίου βγαίνει τελικά ο τρίτος συνδυασμός του Γρ. Γυφτόπουλου «Χαλάνδρι δύναμη ενότητας», που υποστηρίζεται από τις αριστερές δυνάμεις. Σύμφωνα με απόφαση του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) χάνει μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο συνδυασμός του Γρ. Γυφτόπουλου και την κερδίζει ο Ν. Καυκαλάς. Ετσι, από πέντε έδρες που είχε ο συνδυασμός του Γρ. Γυφτόπουλου μειώνεται στις τέσσερις, ενώ του Ν. Καυκαλά θα έχει πλέον οκτώ έδρες.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση παραμένει οριστικά ο Κ. Παττακός (υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ) δήμαρχος Χαλανδρίου. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 3002/2000 απόφασή του έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του Ν. Καυκάλα κατά του Κ. Παττακού, ως προς την κατανομή των εδρών, χωρίς να θιγεί η εκλογή του σημερινού δημάρχου Κ. Παττακού και των δημοτικών συμβούλων του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Κ. Παττακός εκλέχτηκε δήμαρχος με διαφορά δύο ψήφων.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι στο στάδιο της πρώτης κατανομής κρίθηκε ότι πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι επιλαχόντες συνδυασμοί και όχι ο επιτυχών συνδυασμός. Ωστόσο, η κρίση αυτή σύμφωνα με το ΣτΕ δε συμπλέει με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, αφού στην κατανομή έπρεπε να συμμετέχουν όλοι (επιτυχόντες και επιλαχόντες).

Συνεπώς, κατά το σκεπτικό του ΣτΕ, αν υπήρχε σωστή εφαρμογή του νόμου, από το συνδυασμό του Ν. Καυκάλα έπρεπε να εκλεγούν οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ από την παράταξη του Γρ. Γυφτόπουλου τέσσερις. Ετσι, το Γ' Τμήμα του ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας για τη σωστή ανακήρυξη των συνδυασμών και των δημοτικών συμβούλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ