Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά σε αντιαγροτική κατεύθυνση

Συνάντηση χτες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον πρωθυπουργό

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση θα συνεχιστεί η αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, από την κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα. Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνεται και από τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σκοπός της ήταν να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις πρόσφατες αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ που προσυπέγραψε ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και τις αρνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλ. Κοντός, για ακόμη μία φορά επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα σχετικά με την πολιτική συμφωνία για το βαμβάκι, λέγοντας ότι πρόκειται για «έναν νέο κανονισμό, αποτέλεσμα πολύμηνων, πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση που κατοχυρώνει πλήρως τις ενισχύσεις των αγροτών και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας». Οι ...πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις για τις οποίες κομπάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του πλαφόν της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας κατά 1.200.000 στρέμματα, με συνέπεια ο υπολογισμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι να «πέφτει» στα 2.500.000 στρέμματα, από τα 3.700.000 στρέμματα που είχαν οριστεί, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, τον Απρίλη του 2004.

Επίσης, η ενημέρωση του πρωθυπουργού περιλάμβανε και τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της ΚΑΠ, που σύμφωνα με τον Αλ. Κοντό, αφορά «μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και που έχει σχέση με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και με τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε αυτή να γίνει αποτελεσματικότερη». Αποτελεσματικότερη για τις πολυεθνικές και τους εμποροβιομηχάνους μπορεί, για τη μικρομεσαία αγροτιά όμως σε καμία περίπτωση. Διότι, βασική επιδίωξη του «ελέγχου υγείας» είναι η μεταφορά σημαντικών κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις που προορίζονται για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό και άλλες εξωαγροτικές δραστηριότητες, του αποκαλούμενου «δεύτερου πυλώνα ανάπτυξης». Επίσης, επιδιώκεται η δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, από 45% το 2006 στο 35% το 2013, που στην πράξη σημαίνει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ