Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Συντονισμένη παρέμβαση για συνεχείς ανατιμήσεις

Κυβερνητικοί παράγοντες και οι εκλεκτοί τους στη διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμα πιο ακριβό ρεύμα

«Σήμερα η ΔΕΗ έχει προσθέσει μόνο 16% στις τιμές της», δήλωσε προκλητικά χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, σε συνέντευξη Τύπου, για την πορεία των κυβερνητικών μέτρων κατά της ...ακρίβειας. Λίγες ώρες μετά, εντελώς ...«συμπτωματικά», ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Ν. Χατζηαργυρίου, σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της ΔΕΗ, εξηγούσε γιατί η αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης μέσω της αναδιάρθρωσής τους, είναι και αναγκαία και ...επωφελής για τους καταναλωτές. Μερικές μέρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, έλεγε ότι το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας «είναι σπάταλο και ρυπογόνο» με αποτέλεσμα - εάν αυτό δεν αλλάξει - μέχρι το 2013, η χώρα θα κληθεί να καταβάλει 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο σε δικαιώματα εκπομπής ρύπων με συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων έως 45%!

Ολα αυτά και ακόμη περισσότερα συναθροίζονται λίγες μέρες πριν η ΔΕΗ προχωρήσει σε μια ακόμη ανατίμηση των τιμολογίων της ύψους 7% κατά μέσον όρο, από την 1η του Ιούλη. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η κλιμάκωση των χρεώσεων θα καταρτιστεί τις επόμενες μια - δυο μέρες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο Χ. Φώλιας πρόσθεσε χτες ότι «έχουμε πάρα πολύ φθηνό ρεύμα στην Ελλάδα», επειδή η ΔΕΗ στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο σε πραγματικές τιμές, σε αγοραστική δύναμη. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός «ξέχασε» ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα βασίζεται ακόμη σε σημαντικό βαθμό στον εγχώριο και πολύ φθηνό λιγνίτη, ενώ στις άλλες χώρες η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξήσει τις τιμές, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών, και όχι με αντικειμενικά κριτήρια κάλυψης του κόστους της παραγωγής.

Στο άρθρο του, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι όλος ο ντόρος με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. «Η εξυγίανση της αγοράς ενέργειας και η δημιουργία ενός "σωστού επιχειρηματικού περιβάλλοντος" είναι απαραίτητη τόσο για τη ΔΕΗ όσο και την ελληνική κοινωνία και οικονομία», γράφει. «Ουδείς προμηθευτής δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά, καθόσον είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί τα χαμηλά ρυθμιζόμενα τιμολόγια στην Ελλάδα, τα οποία δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής», προσθέτει και καταλήγει: «Τα προσωρινά μέτρα αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τη διατήρηση χαμηλών τιμολογίων και οι επιδοτήσεις δημιουργούν στρεβλώσεις, οι οποίες υποθηκεύουν το μέλλον της μεγαλύτερης επιχείρησης αλλά και το ενεργειακό μέλλον της χώρας στο σύνολό της».

Οι εξελίξεις αναμένονται ιδιαίτερα δυσάρεστες για τα λαϊκά στρώματα, εάν δεν υπάρξει μαζική και δυναμική αντίδραση, ενώ οι προτάσεις του ΚΚΕ για ενιαίο, δημόσιο φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, επιβεβαιώνονται ως η μόνη διέξοδος και γραμμή άμυνας απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ